środa, 30 listopada 2016

Barszcz czerwony na zakwasie

Z przepisów Babci Michaliny
Dziś proponuję tradycyjny barszcz na zakwasie, który ze swoim esencjonalnym, słodko-kwaśnym smakiem i z głębokim grzybowym aromatem jest chyba najbardziej tradycyjną wigilijną zupą.
Pamiętajmy oczywiście, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu.
  1. Składniki:
    1. Zakwas z buraków  —  ok. 500 ml (lub więcej);
    2. Wywar z grzybów¹  —  ok. 500 ml;
    3. Burak surowy  —  1 duży;
    4. Włoszczyzna²;
    5. Jabłko  —  1 ćwiartka;
    6. Sok z cytryny  —  do smaku;
    7. Majeranek  —  1÷2 łyżeczki;
    8. Liście laurowe  —  1÷2 szt.³;
    9. Ziele angielskie  —  5 ziaren³;
    10. Czarny pieprz  —  5 ziaren³;
    11. Czosnek  —  2 zgniecione ząbki³;
    12. Cukier  —  opcjonalnie;
    13. Sól morska  —  opcjonalnie;
    14. Świeżo mielony pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Do dwóch litrów wody dodaj obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Wstaw na kuchenkę.
    2. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz płomień (zawartość ma tylko pyrkać) i gotuj powoli do czasu aż wyparuje ok. płynu. Wówczas jarzyny i przyprawy wyłów, a bulion osól i popieprz do smaku.
    3. Następnie do bulionu wlej wywar grzybowy oraz zakwas z buraków (jeśli barszcz ma być wyrazistszy to wlej go więcej), dodaj zgniecione ząbki czosnku, majeranek, ćwiartkę jabłka i gotuj bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor).
    4. Po 15 minutach barszcz przypraw cukrem, sokiem z cytryny (ok. 2-3 łyżki), solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Spróbuj, jeśli istnieje potrzeba dolej dodatkową porcję zakwasu.
    5. Podawaj z uszkami.
    6. Odgrzewając barszcz pamiętaj, aby go nie zagotować.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ Chodzi o wodę, która zostaje zarówno z moczenia, jak i gotowania grzybów na farsz do uszek lub pierogów.
    2. ² Dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki.
    3. ³ Jeżeli masz zamiar użyć zakwasu sporządzonego według mojego przepisu, zalecam ostrożność z tymi przyprawami, gdyż w samym zakwasie sporo się ich znajduje.

Brak komentarzy: