- Przygotowanie:
- Do dwóch litrów wody dodaj obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Wstaw na kuchenkę.
- Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz płomień (zawartość ma tylko pyrkać) i gotuj powoli do czasu aż wyparuje ok. ⅓ płynu. Wówczas jarzyny i przyprawy wyłów, a bulion osól i popieprz do smaku.
- Następnie do bulionu wlej wywar grzybowy oraz zakwas z buraków (jeśli barszcz ma być wyrazistszy to wlej go więcej), dodaj zgniecione ząbki czosnku, majeranek, ćwiartkę jabłka i gotuj bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor).
- Po 15 minutach barszcz przypraw cukrem, sokiem z cytryny (ok. 2-3 łyżki), solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Spróbuj, jeśli istnieje potrzeba dolej dodatkową porcję zakwasu.
- Podawaj z uszkami.
- Odgrzewając barszcz pamiętaj, aby go nie zagotować.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ¹ Chodzi o wodę, która zostaje zarówno z moczenia, jak i gotowania grzybów na farsz do uszek lub pierogów.
- ² Dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki.
- ³ Jeżeli masz zamiar użyć zakwasu sporządzonego według mojego przepisu, zalecam ostrożność z tymi przyprawami, gdyż w samym zakwasie sporo się ich znajduje.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz