piątek, 4 listopada 2016

Dip jabłkowy

Z przepisów Babci Michaliny
Przygotowanie 15 minut.
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Jabłka  —  2 szt.;
    2. Śmietana *  —  200 g;
    3. Sok z cytryny  —  2 łyżki;
    4. Musztarda **  —  2 łyżeczki;
    5. Cukier  —  2 ÷ 3 szczypty;
    6. Sól, pieprz  —  do smaku;
    7. Przegotowana, wystudzona woda  —  2 łyżki;
    8. Orzeszki piniowe (lub inne)  —  opcjonalnie;
    9. Syrop sosnowy  —  niewymagany;
  1. Przygotowanie:
    1. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i dodaj do nich pozostałe składniki.
    2. Wszystko dobrze zmiksuj a następnie umieść całość w lodówce na minimum 60 minut.
    3. Przed podaniem polej delikatnie sosem sosnowym i posyp orzeszkami.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Zamiast orzeszków piniowych możesz użyć orzechów włoskich, laskowych lub ziaren słonecznika.
    2. * W tym wypadku zmieniłem przepis Michaliny, gdyż napisała tak, cytuję: z pierwszą śmietaną (zapewne chodzi o zebraną śmietanę łyżką z odstanego mleka prosto od krowy) zetrzyj na gładko ser biały w stosunku dwa lub trzy do jednego, aby nabrały konsystencji kremowej. W trakcie ucierania dodawaj stopniowo utarte jabłka, sok z cytryny, musztardę truflową, cukier, sól i pieprz polegając na własnym smaku. Rozcieńcz wodą jeżeli chcesz rzadszą konsystencję.
    3. ** Moja Babunia Michalina napisała w składnikach tego sosu "musztarda truflowa Augusty". Poszukałem w necie i znalazłem informację o wytwórni Augusty Schweitzer. Wytwórni, fabryczki, która nie istnieje już od 1939 roku.

Brak komentarzy: