- Przygotowanie:
- Jabłka obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i dodaj do nich pozostałe składniki.
- Wszystko dobrze zmiksuj a następnie umieść całość w lodówce na minimum 60 minut.
- Przed podaniem polej delikatnie sosem sosnowym i posyp orzeszkami.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Zamiast orzeszków piniowych możesz użyć orzechów włoskich, laskowych lub ziaren słonecznika.
- * W tym wypadku zmieniłem przepis Michaliny, gdyż napisała tak, cytuję: z pierwszą śmietaną (zapewne chodzi o zebraną śmietanę łyżką z odstanego mleka prosto od krowy) zetrzyj na gładko ser biały w stosunku dwa lub trzy do jednego, aby nabrały konsystencji kremowej. W trakcie ucierania dodawaj stopniowo utarte jabłka, sok z cytryny, musztardę truflową, cukier, sól i pieprz polegając na własnym smaku. Rozcieńcz wodą jeżeli chcesz rzadszą konsystencję.
- ** Moja Babunia Michalina napisała w składnikach tego sosu "musztarda truflowa Augusty". Poszukałem w necie i znalazłem informację o wytwórni Augusty Schweitzer. Wytwórni, fabryczki, która nie istnieje już od 1939 roku.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz