- Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę *.
- Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól do smaku i wyrób ciasto o zwartej konsystencji, ale nie za twarde.
- Formuj, na podsypanej mąką stolnicy, z kawałków ciasta wałki, kulki - kształt knedli może być dowolny.
- Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu partii knedli zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aby knedle nie przywarły do dna.
Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawaj gorące.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * UWAGA: ziemniaki powinny być zimne. Ciepłe ziemniaki zabiorą więcej mąki i knedle staną się twardsze, mniej smaczne.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz