sobota, 5 listopada 2016

Knedle ziemniaczane

Kuchnia czeska
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Mąka  —  20 dag + na podsypkę;
    3. Jajka  —  2 szt.;
    4. Sól  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę *.
    2. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól do smaku i wyrób ciasto o zwartej konsystencji, ale nie za twarde.
    3. Formuj, na podsypanej mąką stolnicy, z kawałków ciasta wałki, kulki - kształt knedli może być dowolny.
    4. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu partii knedli zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aby knedle nie przywarły do dna.
      Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
    5. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * UWAGA: ziemniaki powinny być zimne. Ciepłe ziemniaki zabiorą więcej mąki i knedle staną się twardsze, mniej smaczne.

Brak komentarzy: