sobota, 5 listopada 2016

Knedliki (kluski) ziemniaczane

Kuchnia czeska
Przygotowanie 40 minut.
Dziś polecam bramborové knedlíky, czyli kluski ziemniaczane.
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki gotowane  —  1 kg;
    2. Jajka  —  2 szt.;
    3. Kasza manna (dětská krupička)  —  10 dag;
    4. Mąka  —  10 dag;
    5. Mąka ziemniaczana (nie wymagana)  —  opcjonalnie;
    6. Sól  —  opcjonalnie;
    7. Woda do gotowania klusek;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach prawie do miękkości, a następnie natychmiast odcedź, niech ostygną i odparują, więc nie nakrywaj garnka pokrywką.
      Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę bezpośrednio na stolnicę. Dodaj do nich jajka, mąkę, kaszkę mannę, osól do smaku i zagnieć ciasto. Jeśli to konieczne dodaj mąkę i kaszkę mannę - dodawaj w tej samej proporcji 1:1. Ciasto należy zarabiać szybko, ma być twarde i prawie nie klejące się - jak plastelina.
    2. Gotowe ciasto podziel na trzy równe części - możesz zrobić mniejsze kluski, wówczas podziel na kilka, kilkanaście. Każdy kawałek zroluj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt knedlika i natychmiast wkładaj do wrzącej wody.
      Knedliki opadną na dno. Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki poruszaj nimi aby nie przywarły do siebie i do dna naczynia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu (średnie wrzenie) 9 minut. Po 9 minutach obróć je łyżką na drugą stronę, przykryj pokrywką i gotuj kolejne 9 minut.
    3. Po 18 minutach gotowania wyjmij jedną kluskę, przekrój na pół i sprawdź czy ciasto jest ugotowane w środku. Jeżeli nie, to wrzuć obie połówki z powrotem do garnka i całość jeszcze pogotuj przez kilka minut.
      Ugotowane wyjmij z wody.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Kluski udają się po zastosowaniu mączystych ziemniaków: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.
    2. Kluski można podsmażać na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
    3. Można podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle ze szczyptą cynamonu, z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem

Brak komentarzy: