- Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach prawie do miękkości, a następnie natychmiast odcedź, niech ostygną i odparują, więc nie nakrywaj garnka pokrywką.
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę bezpośrednio na stolnicę. Dodaj do nich jajka, mąkę, kaszkę mannę, osól do smaku i zagnieć ciasto. Jeśli to konieczne dodaj mąkę i kaszkę mannę - dodawaj w tej samej proporcji 1:1. Ciasto należy zarabiać szybko, ma być twarde i prawie nie klejące się - jak plastelina.
- Gotowe ciasto podziel na trzy równe części - możesz zrobić mniejsze kluski, wówczas podziel na kilka, kilkanaście. Każdy kawałek zroluj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt knedlika i natychmiast wkładaj do wrzącej wody.
Knedliki opadną na dno. Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki poruszaj nimi aby nie przywarły do siebie i do dna naczynia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu (średnie wrzenie) 9 minut. Po 9 minutach obróć je łyżką na drugą stronę, przykryj pokrywką i gotuj kolejne 9 minut.
- Po 18 minutach gotowania wyjmij jedną kluskę, przekrój na pół i sprawdź czy ciasto jest ugotowane w środku. Jeżeli nie, to wrzuć obie połówki z powrotem do garnka i całość jeszcze pogotuj przez kilka minut.
Ugotowane wyjmij z wody.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Kluski udają się po zastosowaniu mączystych ziemniaków: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.
- Kluski można podsmażać na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
- Można podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle ze szczyptą cynamonu, z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz