- Przygotowanie:
- Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w łupinkach. Gdy wystygną, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj mąkę, jajka, sól oraz pieprz do smaku i wyrób gładkie ciasto.
- Cebulę drobno posiekaj i na oleju zeszklij na złoty kolor.
- Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź i drobno posiekaj (wywaru nie wylewaj).
- Kapustę drobno posiekaj, zalej wywarem z grzybów i kilkoma łyżkami wody, duś, aż będzie miękka, a płyn odparuje. Następnie dodaj posiekane grzyby, zeszkloną na oleju cebulę, wymieszaj wszystko, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta formuj w dłoniach nieduże placuszki, nakładaj na nie po jednej łyżeczce farszu i zlep ciasto, formując kuliste knedle.
- Wrzucaj je do posolonego wrzątku i gotuj, nie dopuszczając wody do wrzenia, około 10 ÷ 15 min, po czym odcedź.
- Podawaj gorące polane stopionym masłem.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Zamiast masła zastosuj słoninę i boczek. W tym celu należy pokroić słoninę oraz boczek w drobną kostkę i zaczynając od słoniny utopić z nich smalec ze skwarkami, którym, gdy gorący, polewasz knedle.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz