sobota, 5 listopada 2016

Knedle ziemniaczane z kapustą i grzybkami

Z przepisów Babci Michaliny
Przygotowanie 40 ÷ 50 minut.
  1. Składniki na 5 sporych porcji:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Kapusta biała  —  1 kg;
    3. Grzyby suszone  —  8 ÷ 12 szt.;
    4. Cebula  —  4 średnie;
    5. Mąka  —  30 dag;
    6. Jajka  —  2 szt.;
    7. Masło  —  ½ kostki (ok. 10 dag);
    8. Olej  —  3 ÷ 4 łyżki;
    9. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w łupinkach. Gdy wystygną, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj mąkę, jajka, sól oraz pieprz do smaku i wyrób gładkie ciasto.
    2. Cebulę drobno posiekaj i na oleju zeszklij na złoty kolor.
    3. Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź i drobno posiekaj (wywaru nie wylewaj).
    4. Kapustę drobno posiekaj, zalej wywarem z grzybów i kilkoma łyżkami wody, duś, aż będzie miękka, a płyn odparuje. Następnie dodaj posiekane grzyby, zeszkloną na oleju cebulę, wymieszaj wszystko, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
    5. Z ciasta formuj w dłoniach nieduże placuszki, nakładaj na nie po jednej łyżeczce farszu i zlep ciasto, formując kuliste knedle.
    6. Wrzucaj je do posolonego wrzątku i gotuj, nie dopuszczając wody do wrzenia, około 10 ÷ 15 min, po czym odcedź.
    7. Podawaj gorące polane stopionym masłem.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Zamiast masła zastosuj słoninę i boczek. W tym celu należy pokroić słoninę oraz boczek w drobną kostkę i zaczynając od słoniny utopić z nich smalec ze skwarkami, którym, gdy gorący, polewasz knedle.

Brak komentarzy: