sobota, 5 listopada 2016

Zapiekanka z knedli ziemniaczanych i warzyw

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Knedle ziemniaczane *  —  6 szt.;
    2. Kolorowa papryka  —  75 dag;
    3. Cebula, średnia  —  1 szt.;
    4. Szynka gotowana  —  6 plastrów;
    5. Ser ementaler  —  10 dag;
    6. Olej **  —  3 łyżki;
    7. Oregano suszone  —  opcjonalnie;
    8. Biały pieprz, świeżo mielony  —  opcjonalnie;
    9. Słodka mielona papryka  —  opcjonalnie;
    10. Sól  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Knedle * ugotuj w osolonej wodzie, wyjmij łyżką cedzakową, osącz i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
    2. Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasady łodygi, pestek i białych błon. Miąższ pokrój w spore kawałki.
    3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej odpowiedniej wielkości patelnię, wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, którą zeszklij na złoty kolor, następnie dodaj paprykę, podlej niewielką ilością wody, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez ok. 15 minut. W razie potrzeby podlej jeszcze wodą.
    4. Na reszcie oleju usmaż z obu stron 3 plastry szynki.
    5. Pozostałą szynkę pokrój w kostkę.
    6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    7. W żaroodpornej formie ułóż jarzyny, na nich połóż usmażoną szynkę, na szynce poukładaj plastry knedli, które posyp szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Oprósz solą i pieprzem.
    8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i opiecz w nim zapiekankę na złocistożółty kolor (20 ÷ 25 min).
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Robiąc knedle uformuj je na kształt małego chlebka. Jak na zdjęciu poniżej.
    2. ** W orginale zastosowano olej z kiełków pszenicy.

Brak komentarzy: