- Przygotowanie:
- Knedle * ugotuj w osolonej wodzie, wyjmij łyżką cedzakową, osącz i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
- Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasady łodygi, pestek i białych błon. Miąższ pokrój w spore kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej odpowiedniej wielkości patelnię, wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, którą zeszklij na złoty kolor, następnie dodaj paprykę, podlej niewielką ilością wody, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez ok. 15 minut. W razie potrzeby podlej jeszcze wodą.
- Na reszcie oleju usmaż z obu stron 3 plastry szynki.
- Pozostałą szynkę pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W żaroodpornej formie ułóż jarzyny, na nich połóż usmażoną szynkę, na szynce poukładaj plastry knedli, które posyp szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Oprósz solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i opiecz w nim zapiekankę na złocistożółty kolor (20 ÷ 25 min).
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Robiąc knedle uformuj je na kształt małego chlebka. Jak na zdjęciu poniżej.
- ** W orginale zastosowano olej z kiełków pszenicy.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz