Z przepisów Babci Michaliny - warto przeczytać! | ||
Sosna zwyczajna, pospolita (Pinus Sylvestris), to gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny sosnowatych (Pinaceae). Występuje powszechnie na terenach (również górskich) Europy Środkowej i Północnej oraz na Syberii Wschodniej.
Jako roślina lecznicza wykorzystywana była od dawna, np. doceniając dobroczynny wpływ tych drzew na organizm, zalecano spacery po nagrzanych słońcem, pachnących żywicą lasach sosnowych. Nasiona sosen są jadalne. W Europie najbardziej znane są nasiona sosny pinii, nazywane orzeszkami piniowymi. Nasiona te są zbierane i sprzedawane jako produkt do gotowania i pieczenia. Wykorzystuje się je również jako składnik sosów (np. pesto), czy dodatek do deserów. Domowy syrop z młodych pędów sosny działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie, pomoże przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, katarze, chrypce oraz zapaleniu oskrzeli. Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne zawsze wzmocnią nasz organizm. Syrop dodajemy także do potraw, np. świetnie smakuje z herbatą, naleśnikami etc. Moja Babunia przed drugą wojną światową była żoną leśnika, człowieka, który piastował funkcję sekretarza w nadleśnictwie lasów tarnopolskich. Mieszkali wówczas w Równym (obecne Рівне) obok Tarnopola (obecnie Тернопіль) pośród bajecznego krajobrazu lasów dawnej, przedwojennej, kresowej Polski. Dlatego nie dziwne mi było, że pośród jej notatek znalazłem przepis na "Syrop Piniowy", czyli syrop z młodych pędów sosny, który poniżej prezentuję: | ||
Strony w Nagłówku
wtorek, 15 listopada 2016
Syrop z młodych pędów sosny - Syrop Piniowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz