Orzeszki piniowe są miękkie oraz delikatne w smaku a na dodatek bardzo aromatyczne - po ich rozgnieceniu wyraźnie czuć zapach sosny. Są ważnym składnikiem włoskiej kuchni. Bez nich nie przyrządzi się słynnego włoskiego sosu pesto, który składa się także z bazylii, parmezanu, oliwy i czosnku. Wyśmienicie smakują także w innych sosach podawanych do dań np. z makaronami. Stanowią także ciekawe połączenie z łagodnymi serami i jagnięciną. Można je dodawać do ciast, deserów, jako składnik sałatek, zapiekanek, w szczególności tych mięsnych. Ponadto na ich bazie wytwarza się olej oraz miód piniowy.
Jedyna wada smacznych orzeszków piniowych to ich dość szybkie jełczenie, dlatego że zawierają aż około 60% tłuszczu, nie warto więc kupować ich na zapas. Ewentualnie można je zamrozić.
|
„Orzeszki piniowe” (piniole) to, oczywiście, pod względem botanicznym żadne orzechy czy orzeszki, bo wszystkie drzewa szpilkowe należące do obszernej grupy roślin zwanych nagozalążkowymi w ogóle nie wykształciły jeszcze ewolucyjnie zdolności do wytwarzania owoców. Nagozalążkowe żadnych owoców nie wykształcają, ale ponieważ w niektórych indywidualnych przypadkach ich nasiona przypominają prawdziwe owoce, w tym orzechy, zwyczajowo tak się je nazywa.
Mówimy też o innych nasionach owoce, choć nimi nie są: owoce jałowca (Fructus Juniperi), owoce z miłorzębu (orzeszki miłorzębowe), orzeszki z sosny (Pinus sihestris) czy limby (Pinus cembra). Pinus cembra nie należy mylnie nazywać i kojarzyć z orzeszkami cedrowymi, gdyż z rosyjskiego „кедровые орехи”, to „limbowe orzechy”.
|
Pinia (charakterystyczna dla krajobrazu śródziemnomorskiego), to drzewo bardzo wysokie mające dopiero u szczytu szeroką, gęstą, prawie płaską i poziomo rozpościerającą się niczym parasol koronę. Wykształca igły długie do 20 cm, skręcone, jasnozielone. Szyszki jej dochodzą do 15 cm długości. W jednej szyszce można znaleźć do 100 nasion purpurowo-brązowych, dochodzących do 2 cm długości, pokrytych twardą skorupką - z tego też względu nazywanych orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe są często nazywane piniolami lub z włoskiego pinocchio (śmieszny pajacyk z drewna). Pinokio, ze znanej książki Collodiego, został wyrzeźbiony właśnie z pinii. |
Szyszki pinii dojrzewają przez trzy lata i dopiero w czwartym roku otwierają się łuski suchej już szyszki, dając dostęp do nasion, czyli pinioli. Piniole są bardzo smaczne a ich smakiem zachwycali się już starożytni Rzymianie i Grecy. Sporządzali z nich słynny marcepan i choć dzisiaj receptury marcepanu są różne w różnych krajach (często jest wytwarzany ze słodkich migdałów), to tylko oryginalny (najprawdziwszy) robiony jest ze zmielonych pinioli.
Wobec powyższego „Orzeszki piniowe”, to nic innego jak wyłuskane z szyszek, obrane z łusek jadalne nasiona kilkudziesięciu rodzajów sosny (ok. 20 gatunków produkuje nasiona na tyle duże, że ich zbiór jest opłacalny). W Europie najczęściej jest to sosna pinus pinea, która rośnie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego i na południowym wybrzeżu Morza Czarnego. W/p pinus pinea rodzącą duże, jadalne nasiona można spotkać od Portugalii, poprzez Hiszpanię, południową Francję, Włochy, Grecję, aż do krajów Azji (Rosja, Chiny, Korea). Azjatyckie piniole wydobywane są jednak z innych gatunków drzewa – np. sosny koreańskiej i limby syberyjskiej.
|
- Wartości odżywcze orzeszków piniowych w 100 g:
- Wartość energetyczna — 673 kcal;
- Białko ogółem — 13,69 g;
- Błonnik — 3,7 g;
- Tłuszcz — 68,39 g;
- Węglowodany — 13,08 g (w tym cukry proste 3,59);
- Kwasy tłuszczowe:
- Nasycone — 4,899 g;
- Jednonienasycone — 18,764 g;
- Wielonienasycone — 34,071 g;
- Minerały:
- Cynk — 6,45 mg; *
- Fosfor — 575 mg;
- Magnez — 251 mg;
- Potas — 597 mg;
- Sód — 2 mg;
- Wapń — 16 mg;
- Żelazo — 5,53 mg;
- Witaminy:
- A — 29 IU;
- B6 — 0,094 mg;
- C — 0,8 mg;
- E — 0,90 mg; **
- K — 34,1 µg;
- Kwas foliowy — 34 µg;
- Niacyna — 4,387 mg;
- Ryboflawina — 0,227 mg;
- Tiamina — 0,364 mg;
- Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
|
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Cynk jest szczególnie ważny w diecie mężczyzny, gdyż odgrywa ważną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy i przedłużaniu żywotności plemników. Badania przeprowadzane wśród zdrowych mężczyzn wykazały, że objętość nasienia spada nawet do 30% przy zbyt małym stężeniu cynku w organizmie. Dodatkowo wykazano, że suplementacja (uzupełnienie) diety mężczyzn, u których stwierdzono obniżoną płodność, spowodowała znaczący wzrost liczby plemników.
- ** Orzeszki piniowe mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju raka wątroby. Wszystko dzięki, o czym przekonują naukowcy z Shanghai Cancer Institute, zawartości witaminy E. Badacze porównali jadłospis 267 osób chorych na raka wątroby z menu osób, które nie żałowały sobie diety bogatej w witaminę E.
Bogate w witaminę E są także migdały, orzechy ziemne i suszone morele.
- Badania opublikowane w 2014 roku w magazynie „Food Technology” wykazują, że orzeszki piniowe powinny się znaleźć w diecie odchudzającej. Pozyskiwany z nich kwas pinolenowy, jeden z kwasów wielonienasyconych, pomaga w kontrolowaniu masy ciała poprzez hamowanie apetytu i zapewnianie uczucie sytości.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz