piątek, 4 listopada 2016

Placki ziemniaczane z twarogiem po frankońsku

Kuchnia niemiecka
Przepis oryginalny.
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Cebula  —  2 średnie;
    3. Jajka  —  2 szt.;
    4. Twaróg chudy  —  20 dag;
    5. Mąka  —  2 łyżki;
    6. Sól, pieprz  —  do smaku;
    7. Olej  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki oraz cebulę obierz ze skórki i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę dokładnie osącz.
    2. Osączoną masę ziemniaczaną wymieszaj z twarogiem *, mąką, jajkami - przypraw solą i pieprzem do smaku.
    3. Na patelni (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
    4. Podawaj gorące z np. zieloną sałatą.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Frankonia – kraina historyczna w południowych Niemczech.
      Górna Frankonia posiada największe skupisko browarów w Niemczech. W Górnej Frankonii przetrwała tradycja domowego wyrobu i wyszynku piwa znanego jako zoigl. Także frankońskie białe wino (Frankenwein) ma długą tradycję i jest produkowane przede wszystkim z odmian müller-thurgau, sylvaner i bacchus.
    2. * Twaróg dobrze rozdrobnij, rozgnieć widelcem lub po prostu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa - jak wolisz.
    3. Do oryginalnego przepisu możesz jeszcze dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
    4. Złam przepis i zamiast cebuli zastosuj utarte jabłko. Wówczas sałatę podawaj z dipem jabłkowym lub innym owocowym.

Brak komentarzy: