- Przygotowanie:
- Ziemniaki oraz cebulę obierz ze skórki i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę dokładnie osącz.
- Osączoną masę ziemniaczaną wymieszaj z twarogiem *, mąką, jajkami - przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj gorące z np. zieloną sałatą.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Frankonia – kraina historyczna w południowych Niemczech.
Górna Frankonia posiada największe skupisko browarów w Niemczech. W Górnej Frankonii przetrwała tradycja domowego wyrobu i wyszynku piwa znanego jako zoigl. Także frankońskie białe wino (Frankenwein) ma długą tradycję i jest produkowane przede wszystkim z odmian müller-thurgau, sylvaner i bacchus.
- * Twaróg dobrze rozdrobnij, rozgnieć widelcem lub po prostu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa - jak wolisz.
- Do oryginalnego przepisu możesz jeszcze dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
- Złam przepis i zamiast cebuli zastosuj utarte jabłko. Wówczas sałatę podawaj z dipem jabłkowym lub innym owocowym.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz