- Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
- Zagotuj litr wody z 1 łyżeczką soli i bulionem warzywnym, dodaj ziemniaki i gotuj przykryte na małym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera.
- Do zmiksowanych ziemniaków dodaj 20 dag serka śmietankowego i nadal gotuj na małym ogniu. Wsyp garść posiekanej bazylii, dopraw solą i pieprzem.
- Kromki pieczywa opiecz w tosterze. Jak nie masz tostera, możesz zrobić to na patelni bez tłuszczu, opiekając pieczywo z obu stron.
- Pomidor umyj, przekrój na pół, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę.
- Napełnij zupą miseczki lub talerze, posyp pomidorem i podawaj z tostami udekorowanymi pozostałym serkiem.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Odmiany mączystych ziemniaków: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz