piątek, 4 listopada 2016

Zupa ziemniaczana z bazylią

Z przepisów Babci Michaliny
Dziś polecam zupę ziemniaczaną na szybko z dodatkiem bazylii.
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Ziemniaki mączyste *  —  ½ kg;
    2. Serek śmietankowy  —  25 dag;
    3. Pomidor mięsisty  —  1 duży;
    4. Pszenne pieczywo (weka)  —  4 kromki;
    5. Bulion warzywny  —  1 łyżeczka;
    6. Listki bazylii, posiekane  —  1 garść;
    7. Sól  —  1 łyżeczka;
    8. Pieprz świeżo zmielony  —  opcjonalnie;
    9. Woda  —  1 litr;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
    2. Zagotuj litr wody z 1 łyżeczką soli i bulionem warzywnym, dodaj ziemniaki i gotuj przykryte na małym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera.
    3. Do zmiksowanych ziemniaków dodaj 20 dag serka śmietankowego i nadal gotuj na małym ogniu. Wsyp garść posiekanej bazylii, dopraw solą i pieprzem.
    4. Kromki pieczywa opiecz w tosterze. Jak nie masz tostera, możesz zrobić to na patelni bez tłuszczu, opiekając pieczywo z obu stron.
    5. Pomidor umyj, przekrój na pół, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę.
    6. Napełnij zupą miseczki lub talerze, posyp pomidorem i podawaj z tostami udekorowanymi pozostałym serkiem.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Odmiany mączystych ziemniaków: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Brak komentarzy: