Z przepisów Babci Michaliny Dziś polecam niezwykłą, smaczną i zdrową (oczywiście w nie wielkich dozach) nalewkę z suszonych jagód goji, owoców kolcowoju pospolitego. | |
Goji, jagody goji, to handlowa nazwa jasnopomarańczowych lub czerwonych owoców kolcowoju chińskiego albo kolcowoju pospolitego - krzewu z rodziny psiankowatych. Stare, polskie podręczniki botaniczne zaliczały kolcowój do roślin trujących, jednak najnowsze badania biochemiczne wykazały, że zawartość trującej atropiny w dojrzałych owocach jest znikoma [nieprzekraczająca 19 ppb (chodzi o części na miliard), co jest stężeniem dalekim od toksycznego], ponieważ w trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają. Zaszkodzić więc mogą jedynie liście lub niedojrzałe owoce spożyte w nadmiernej ilości. W/p można jeść dojrzałe świeże lub suszone owoce, dodawać je do herbaty (także liście), pić sok, wino, nalewki, susz dodawać do musli, gotować w zupach, potrawach z ryżem etc. | |
Jagody goji są źródłem silnych przeciwutleniaczy: — wapnia (112,5 mg w 100g suchych owoców); — żelaza [8,42 mg w 100g (3 razy więcej niż np. w szpinaku)]; — fosforu (203 mg w 100g); — karotenu (7,38 mg w 100g); — luteiny (70,37 mg w 100g); — tiaminy (0,15 mg w 100g); — ryboflawiny (1,27 mg w 100g); — kwasu nikotynowego (4,32 mg w 100g) i askorbinowego (18,40 mg w 100g), czyli mniej więcej tyle, co organiczna cytryna. Nonsensem więc jest, podawana przez niektóre źródła informacja, że owoc goji ma najwięcej witaminy C na Ziemi. W świetle aktualnej wiedzy nadal bezkonkurencyjna pozostaje acerola (wiśnia z Barbados). | |
Ponadto 100 gramów suchych owoców zawiera: — aminokwasy (7,9-12%); — tłuszcze (7,14 g); — węglowodany (57,82 g); — błonniki (7,78 g). Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych to NKT: kwas palmitynowy 7,2; kwas stearynowy 3,0; kwas arachidowy 0,68; a z NNKT: kwas oleinowy 19,1; kwas linolowy 68,3; kwas linolenowy 2,8. | |
Przepis na nalewkę z jagód goji i miodu
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz