Z przepisów Babci Michaliny | |
100 gramowa porcja śliwek zawiera około 12÷14,6 g węglowodanów. Ostatnio ogromną popularność zdobyły diety nisko-węglowodanowe i w związku z tym często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Otusz węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą stanowić tylko węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Śliwki zawierają witaminy A, C, E oraz sporo witamin z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. | |
Wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe a zawarta w ich pestkach amigdalina uznawana jest za związek pomocny w walce z rakiem. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty. | |
W/p zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek, które wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Śliwki poprawiają apetyt, a także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika), które razem z kwasami organicznymi wpływają na przewód pokarmowy i obniżają cholesterol. Zdrowotny wpływ śliwek został wykorzystany również w farmakologii – wyciąg ze śliwek stosowany jest do produkcji leków. | |
Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające. Zjadanie kilku suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety, suszone śliwki mają również minusy – zawierają aż 360 kalorii w 100 g. Jak samodzielnie suszyć śliwki zobacz tutaj. |
Strony w Nagłówku
piątek, 25 listopada 2016
Nalewka ze śliwek węgierek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz