sobota, 26 listopada 2016

Pierożki z grzybami i kapustą

Z przepisów Babci Michaliny
Mamy różny gust, różne smaki dlatego każdy może przygotować takie pierogi, jakie chce i lubi. Ponieważ zbliżają się święta i czeka nas wigilia, to rzecz jasna, że najlepsze są pierogi z kapustą i grzybami.
Zrobić dobre pierogi wcale nie jest łatwą sztuką, bo pierogi to nie tylko smaczny farsz, gdyż ważnym jest aby ciasto też było odpowiednie. Jeśli zrobimy grube i twarde, to pierogi nie będą nam smakować, gdyż musi ono być cienkie, delikatne, a zarazem nie może rozpaść się podczas gotowania.
Zastosuj w swojej kuchni poniższy przepis a na pewno będziesz zadowolony.
  1. Składniki na farsz:
    1. Kapusta kiszona  —  50 dag;
    2. Grzyby suszone  —  ¾ szklanki;
    3. Cebula  —  1 duża (około 15 dag);
    4. Masło  —  1 łyżka;
    5. Ziele angielskie  —  3 ÷ 4 szt.;
    6. Liść laurowy  —  2 szt.;
    7. Sól  —  do smaku;
    8. Pieprz  —  do smaku;
  1. Składniki na ciasto:
    1. Mąka  —  0,5 kg;
    2. Jajko  —  1 szt.;
    3. Woda gorąca  —  1 szklanka;
    4. Sól  —  1 płaska łyżeczka;
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Grzyby zalej ok. 300 mililitrami wrzącej wody (woda ma je tylko przykryć) i odstaw na noc.
    2. Nazajutrz przelej na durszlaku kapustę zimną wodą* i poczekaj jak się z niej odsączy (możesz nawet ją lekko wycisnąć).
    3. Następnie umieść ją w odpowiedniej wielkości rondlu i dodaj do niej grzyby wraz z ich sokiem, ziele angielskie i liście laurowe. Duś całość pod przykryciem do miękkości kapusty - często mieszaj. Pod koniec duszenia zdejmij z rondla pokrywkę aby nadmiar płynu wyparował.
    4. W między czasie posiekaj obraną cebulę na drobną kosteczkę i zeszklij ją na maśle.
    5. Z kapusty usuń ziele angielskie i liście laurowe, dodaj do niej zeszkloną cebulę i całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa**. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.
  1. Przygotowanie ciasta:
    1. Na stolnicy zmieszaj przesianą mąkę z solą, wbij do niej jajko i zacznij zarabiać ciasto wlewając stopniowo gorącą wodę. Ugniataj do momentu aż ciasto stanie się zwarte, elastyczne i gładkie.
    2. Gotowe włóż do woreczka foliowego (ważne by nie wyschło) i odstaw na ok. pół godziny.
    3. Po tym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2 mm.
  1. Przygotowanie finalne:
    1. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka na które nakładaj po łyżeczce farszu i po złożeniu na pół zlepiaj brzegi ciasta na kształt pieroga.
    2. Odkładaj gotowe pierogi na podsypanej mąką stolnicy. Jeżeli maja poczekać na gotowanie nakryj je czystą ściereczką.
    3. Pierogi wrzucaj na lekko osoloną, gotującą się wodę i gotuj (do miękkości ciasta) kilka minut po ich wypłynięciu na powierzchnię.
    4. Gotowe.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Jeżeli lubisz kwaśne potrawy użyj nie płukanej, odsączonej z kwaśnego soku kapusty.
      Osobiście znam osoby, które aby pozbyć się kwasu przegotowują krótko kapustę w dużej ilości wody i dopiero ją odsączają z nadmiaru płynu.
      Rzecz gustu!
    2. ** W tym wypadku też zaobserwowałem różne sposoby. Widziałem jak gospodyni tylko siekała kapustę z grzybami na bardzo drobno, inne przepuszczały ją przez maszynkę do mięsa dwa lub nawet trzy razy i czytałem w jakimś przepisie aby ją zmiksować.
      No cóż, jak zwykle rzecz gustu!

Brak komentarzy: