poniedziałek, 28 listopada 2016

Zakwas na żurek bezglutenowy

Wielkanoc za pasem, czas więc przygotować zakwas na żurek. Są jednak osoby, które stają przed ogromnym dylematem, gdyż chorują na celiakię, czyli chorobę polegającą na uczuleniu na białka glutenowe zawarte w mące pszennej i żytniej. Osoby te muszą przestrzegać diety bezglutenowej, więc nie mogą jeść tradycyjnego żurku czy barszczu.
Jest jednak dla nich inne rozwiązanie! Zakwas na żurek bezglutenowy z mąki gryczanej lub ryżowej.
Przygotowuje się go dokładnie tak samo jak klasyczny zakwas na żurek lub barszcz biały, jednak zamiast mąki pszennej czy mąki żytniej należy zastosować mąkę ryżową lub gryczaną (tatarczaną).
Zakwas z mąki gryczanej pachnie jak żytni i wychodzi z niego bardzo smaczny żurek, natomiast zakwas z mąki ryżowej pachnie jak delikatniejszy w smaku zakwas z mąki pszennej.
  1. Składniki na zakwas z mąki ryżowej:
    1. Mąka ryżowa pełnoziarnista  —  5 czubatych łyżek;
    2. Czosnek  —  5 ząbków;
    3. Liście laurowe  —  4 szt.;
    4. Ziele angielskie  —  8 ÷ 10 ziaren;
    5. Woda  —  500 ml;
    6. Naturalny kwas ¹  —  1 łyżka;
  1. Składniki na zakwas z mąki gryczanej:
    1. Mąka gryczana (tatarczana)  —  5 czubatych łyżek;
    2. Czosnek  —  5 ząbków;
    3. Liście laurowe  —  4 szt.;
    4. Ziele angielskie  —  8 ÷ 10 ziaren;
    5. Woda  —  500 ml;
    6. Naturalny kwas ¹  —  1 łyżka;
  1. Przygotowanie:
    1. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki - możesz również przepuścić przez praskę.
    2. W odpowiedniej wielkości kamionce lub słoju wymieszaj wodę z mąką (ryżową lub gryczaną) i dodaj przyprawy oraz sok z pod ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej.
    3. Przykryj kamionkę ściereczką lub gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na minimum 5 dni. Pamiętaj aby raz dziennie przemieszać zakwas drewnianą czystą łyżką.
    4. Gdy zakwas zacznie pachnieć kwaśno i słodko jest gotowy do użycia.
    5. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w chłodnym i ciemnym miejscu.
    6. Po dłuższym czasie przechowywania, przed użyciem zakwasu, należy dokładnie wstrząsnąć butelką aby mąka, która osiadła na dnie butelki zmieszała się z płynem.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ W tym przypadku chodzi o sok z kapusty kiszonej lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych. Sok z kapusty lub ogórków przyspieszy powstawanie zakwasu na nasz żur. Możesz też zastosować czerstwą piętkę chleba wyrabianego na zakwasie. Owijam ją w gazę i umieszczam w kamionce na 1 dzień. Po tym czasie, przed pierwszym mieszaniem zakwasu, usuwam gazę z jej zawartością z kamionki.
      Jeżeli akurat nie masz w domu tych produktów nie przejmuj się i pomiń je w przepisie.

Brak komentarzy: