Wielkanoc za pasem, czas więc przygotować zakwas na żurek. Są jednak osoby, które stają przed ogromnym dylematem, gdyż chorują na celiakię, czyli chorobę polegającą na uczuleniu na białka glutenowe zawarte w mące pszennej i żytniej. Osoby te muszą przestrzegać diety bezglutenowej, więc nie mogą jeść tradycyjnego żurku czy barszczu. | |
Jest jednak dla nich inne rozwiązanie! Zakwas na żurek bezglutenowy z mąki gryczanej lub ryżowej. Przygotowuje się go dokładnie tak samo jak klasyczny zakwas na żurek lub barszcz biały, jednak zamiast mąki pszennej czy mąki żytniej należy zastosować mąkę ryżową lub gryczaną (tatarczaną). Zakwas z mąki gryczanej pachnie jak żytni i wychodzi z niego bardzo smaczny żurek, natomiast zakwas z mąki ryżowej pachnie jak delikatniejszy w smaku zakwas z mąki pszennej. | |
Strony w Nagłówku
poniedziałek, 28 listopada 2016
Zakwas na żurek bezglutenowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz