wtorek, 29 listopada 2016

Wigilijny barszcz biały na suszonych grzybach

Z przepisów Babci Michaliny
Na wielu polskich stołach kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia jest wigilijny barszcz czerwony z uszkami, są jednak domy, w których nie jada się barszczu czerwonego, lecz zupę grzybową, czasem rybną, a nawet (co tu prezentuję) wigilijny barszcz biały z suszonymi grzybami!
Dziadek mój mawiał, że to nie jakiś tam barszcz, lecz wykwintny, gorący likier na zakwasie! Miał rację, gdyż jego brązowy kolor, gęstość, kwaśność i wspaniały smak grzybowy nie sposób przyrównać do żadnej zupy.
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Zakwas z mąki pszennej¹  —  opcjonalnie;
    2. Suszone grzyby [borowiki (prawdziwki)]  —  6 ÷ 7 dag;
    3. Marchew  —  2 małe;
    4. Pietruszka  —  1 mała;
    5. Seler korzeniowy  —  kawałek;
    6. Cebula  —  1 duża;
    7. Sól, pieprz²  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Grubo przed rozpoczęciem gotowania zupy, szybko, ale dokładnie przepłucz w zimnej wodzie grzyby na durszlaku (cedzak), żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Następnie zalej grzyby zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
    2. Po kilku godzinach powyjmuj delikatnie grzyby i przełóż do garnka. Dodaj do nich obraną marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę (cebuli nie krój na kawałki) i zalej wodą, w której się moczyły. Uwaga! Zapewne w wodzie tej znajdują się jeszcze odrobinki piasku, więc pozwól im opaść na dno i dopiero wlewaj powoli pozostawiając odrobinę wody na dnie.
    3. Gotuj wszystko do miękkości grzybów.
    4. Gdy grzyby są miękkie wyjmij wszystkie jarzyny i zalej, mieszając, roztrzepanym zakwasem³.
    5. Doprowadź do zagotowania, dodaj sól, pieprz do smaku i gotuj jeszcze jakieś 10 minut. Koniec.
    6. Podawaj z uszkami, pierogami z kapustą i grzybami.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ Zamiast zakwasu z mąki pszennej można użyć zakwasu z mąki żytniej a w przypadku osób chorych na celiakię z mąki ryżowej lub gryczanej. Ilość zakwasu zależna jest od indywidualnego gustu. Do 4 ÷ 5 porcji na ogół dodaje się 400 ml, jednak na barszcz bardziej kwaśny i o konsystencji syropu należy go dodać więcej.
    2. ² W składnikach nie podałem liści laurowych i ziela angielskiego, które w przypadku kupnych zakwasów należy dodać. Nie podałem tych przypraw, gdyż z góry założyłem, że użyjesz zakwasu robionego wg moich przepisów, w których te przyprawy już są. Zakwas na żur lub barszcz biały wg Baltazara, Zakwas na żur, żurek, Zakwas na barszcz biały oraz Zakwas na żurek bezglutenowy.
    3. ³ Na tym etapie możesz dokonać następujących zmian:
      1. Dla oszczędnych: ponieważ ja osobiście nie podaję barszczu wigilijnego z jarzynami, zamiast je wyrzucać, często je wyjmuję wówczas, gdy są na tyle miękkie (nie rozlazłe) aby nadawały się do sałatki wiosennej, która przecież gości na naszych stołach w 1 i 2 dniu świąt. Cebulę zjadam gorącą, bo lubię.
      2. Dla oszczędnych: barszcz podaję z pierogami z nadzieniem grzybowo-kapuścianym. Wobec powyższego w barszczu pozostawiam niewielką ilość grzybków. Pozostała, większa ilość wędruje do nadzienia pierogów z kapustą i grzybami.
      3. Są tacy, którzy uważają, że barszcz ma być wodnisty i nie wstrząsają zakwasem, wlewając go prawie bez mąki.
        Ja wręcz przeciwnie! Po pierwsze stosuję zakwas, który sporządzam sam wg receptury Babci Michaliny, w którym jest sporo mąki i dodaję go tyle aby zupa była kwaśna i gęstawa. Miód nie wino!
      4. .

Brak komentarzy: