wtorek, 29 listopada 2016

Zakwas na żur lub barszcz biały wg Baltazara

Przepis Babci Michaliny, który nieznacznie zmodyfikowałem
Na żur lub żurek zakwas przygotowuję na bazie mąki żytniej razowej a na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej .
Powstawanie zakwasu na żur lub barszcz biały można przyśpieszyć dodając 1 łyżkę soku z kiszonych ogórków nieklarowanych, kapusty kiszonej czy umieszczając w nim piętkę chleba robionego na naturalnym zakwasie chlebowym lub po prostu samego zakwasu (chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym). Zakwas wówczas będzie gotowy w ciągu 2 do 4 dni zależnie od temperatury panującej w domu.
  1. Składniki:
    1. Mąka żytnia (typ: 2000)
      lub
      mąka pszenna (typ: 2000)¹  —  ilość wg przepisu;
    2. Woda mineralna niegazowana  —  w butelce 5cio litrowej;
    3. Ziele angielskie  —  20 ÷ 25 ziaren;
    4. Liście laurowe  —  10 ÷ 15 średnich;
    5. Czosnek  —  2 duże lub 3 średnie główki;
    6. Koper (susz)²  —  wiązki;
  1. Przygotowanie:
    1. Przelej wodę mineralną do innego naczynia. Za pomocą papierowej tuby wsyp do plastikowej butelki (jeżeli posiadasz 5cio litrową kamionkę, zrób to w niej) mąkę. Mąka ma wypełnić ÷ ¼ butelki lub kamionki - nie wystrasz się, gdyż po oddzieleniu otrębów w finalnej fazie będzie jej znacznie mniej. Następnie dodaj pokrojone ząbki czosnku (nie obieraj ich ze skórki), liście laurowe, ziele angielskie, koper i zalej to wszystko prawie do pełna wodą (wiadomo, cała się nie zmieści), którą odlałeś do naczynia. Tak wyglądają moje proporcje na żur lub barszcz biały. Całość dobrze wymieszaj.
    2. Kamionkę przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Raz dziennie zamieszaj.
    3. Jak już wspomniałem w nagłówku, chcąc przyśpieszyć fermentację dodaj 1 łyżkę naturalnego kwasu lub piętkę chleba robionego na zakwasie ³.
    4. Gdy żurek lub barszcz stanie się kwaśny to znak, że jest już gotowy.
    5. Zamieszaj wówczas dokładnie (tak, aby mąka nie zalegała na dnie butelki) całą zawartością i przepuść przez sitko o takiej grubości aby oddzielić wszystko prócz mąki. Zlej do butelek i szczelnie zakręć.
    6. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ Mąka typu 2000 zawierająca śrutę (tzw. otręby) jest bardziej wartościowa z punktu widzenia dietetycznego, ponieważ jest znacznie bogatsza w błonniki. [Zobacz mąki]
    2. ² Jeżeli nie lubisz kopru spróbuj zastosować garść suszonego majeranku, który również nada zakwasowi wykwintnego aromatu i smaku.
    3. ³ Często stosuję czerstwą piętkę chleba żytniego wyrabianego na zakwasie. Owijam ją w gazę i umieszczam w kamionce na 1 dzień. Po tym czasie, przed pierwszym mieszaniem zakwasu, usuwam gazę z jej zawartością z kamionki.
      Eyap ten możesz pominąć, ale zakwas musi postać dłużej.

Brak komentarzy: