poniedziałek, 28 listopada 2016

Zakwas na żur, żurek

Z przepisów Babci Michaliny
Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej .
Powstawanie zakwasu na żur lub barszcz biały można przyśpieszyć dodając 1 łyżkę soku z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej czy piętkę chleba robionego na naturalnym zakwasie lub po prostu samego zakwasu (chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym). Zakwas wówczas będzie gotowy w ciągu 2 do 4 dni zależnie od temperatury panującej w domu.
  1. Składniki:
    1. Mąka żytnia (typ: 2000) ¹ —  5 czubatych łyżek;
    2. Woda  —  0,5 l;
    3. Ziele angielskie  —  5 ziaren;
    4. Liście laurowe  —  3 duże;
    5. Czosnek  —  4 ÷ 5 ząbków;
    6. Majeranek suszony ²  —  1 kopiata łyżka;
  1. Przygotowanie:
    1. Do odpowiedniej wielkości kamionki lub słoja wlej wodę, dodaj mąkę, pokrojone na plasterki ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Całość dobrze wymieszaj.
    2. Kamionkę przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Raz dziennie zamieszaj.
    3. Jak już wspomniałem w nagłówku, chcąc przyśpieszyć fermentację dodaj 1 łyżkę naturalnego kwasu lub piętkę chleba robionego na zakwasie ³.
    4. Gdy żurek stanie się lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy.
    5. Zamieszaj wówczas całą zawartością i przepuść przez sitko o takiej grubości aby oddzielić wszystko prócz mąki. Zlej do butelek i szczelnie zakręć.
    6. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ Mąka typu 2000 zawierająca śrutę (tzw. otręby) jest bardziej wartościowa z punktu widzenia dietetycznego, ponieważ jest znacznie bogatsza w błonniki. [Zobacz mąki]
    2. ² Jeżeli nie lubisz majeranku spróbuj zastosować 2 ÷ 3 pędy suszonego kopru, który również nada zakwasowi wykwintnego aromatu i smaku.
    3. ³ Często stosuję czerstwą piętkę chleba żytniego wyrabianego na zakwasie. Owijam ją w gazę i umieszczam w kamionce na 1 dzień. Po tym czasie, przed pierwszym mieszaniem zakwasu, usuwam gazę z jej zawartością z kamionki.

Brak komentarzy: