- Przygotowanie:
- Do odpowiedniej wielkości kamionki lub słoja wlej wodę, dodaj mąkę, pokrojone na plasterki ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Całość dobrze wymieszaj.
- Kamionkę przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Raz dziennie zamieszaj.
- Jak już wspomniałem w nagłówku, chcąc przyśpieszyć fermentację dodaj 1 łyżkę naturalnego kwasu lub piętkę chleba robionego na zakwasie ³.
- Gdy żurek stanie się lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy.
- Zamieszaj wówczas całą zawartością i przepuść przez sitko o takiej grubości aby oddzielić wszystko prócz mąki. Zlej do butelek i szczelnie zakręć.
- Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ¹ Mąka typu 2000 zawierająca śrutę (tzw. otręby) jest bardziej wartościowa z punktu widzenia dietetycznego, ponieważ jest znacznie bogatsza w błonniki. [Zobacz mąki]
- ² Jeżeli nie lubisz majeranku spróbuj zastosować 2 ÷ 3 pędy suszonego kopru, który również nada zakwasowi wykwintnego aromatu i smaku.
- ³ Często stosuję czerstwą piętkę chleba żytniego wyrabianego na zakwasie. Owijam ją w gazę i umieszczam w kamionce na 1 dzień. Po tym czasie, przed pierwszym mieszaniem zakwasu, usuwam gazę z jej zawartością z kamionki.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz