niedziela, 18 grudnia 2016

„Bezlepce” z farszem do pierogów ruskich

Nadesłała Katarzyna - przepis wg Gregorhspeeda
Przygotowanie 60 minut.
Metoda szybkościowa, zasługująca na pochwałę. „Bezlepce” mają taki sam farsz jak na pierogi ruskie, lecz nie wymagają żmudnego wyrabiania i wałkowania ciasta oraz lepienia pierogów. Są wymyślone dla osób zabieganych i lubiących to tradycyjne danie.
  1. Składniki na farsz:
    1. Ziemniaki  —  60 dag;
    2. Twaróg  —  30 dag;
    3. Cebula  —  1 ÷ 2 szt.;
    4. Smalec  —  1 łyżeczka;
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Składniki na ciasto:
    1. Mleko  —  250 ml;
    2. Jajko  —  1 szt.;
    3. Mąka pszenna, typ 500  —  opcjonalnie;
    4. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz, wrzuć do gotującej się lekko osolonej wody i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, nakryj pokrywką i ostudź.
    2. Obrane oraz pokrojone w kosteczkę cebule zeszklij w 1 łyżeczce smalcu. Ostudź.
    3. Do ziemniaków dodaj twaróg i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie ubij¹ doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    4. Łyżką nabieraj farsz i formuj z niego kulki.
  1. Przygotowanie ciasta:
    1. Mleko wymieszaj z jajkiem i taką ilością mąki, aby ciasto wyszło bardzo gęste. Dopraw solą.
  1. Faza końcowa, którą staramy się wykonywać szybko:
    1. Każdą kulkę zanurzaj w cieście (najlepiej robić to przy pomocy długiej wykałaczki) i kładź na osoloną gotującą się wodę. Gotuj 2-3 min od wypłynięcia kulek na powierzchnię wrzątku.
    2. Podawaj gorące, okraszone zeszkloną cebulką i boczkiem lub śmietaną.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad¹ Ja osobiście mielę ziemniaki oraz ser w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodaję cebulę i mieszam całość dłonią doprawiając solą i pierzem.
      Farsz musisz mieć lekko kleisty, więc dla otrzymania odpowiedniej konsystencji, nie zaszkodzi dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
      Formując z farszu kulki, staraj się, aby były dobrze zbite i niezbyt duże.

Brak komentarzy: