- Przygotowanie farszu:
- Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz, wrzuć do gotującej się lekko osolonej wody i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, nakryj pokrywką i ostudź.
- Obrane oraz pokrojone w kosteczkę cebule zeszklij w 1 łyżeczce smalcu. Ostudź.
- Do ziemniaków dodaj twaróg i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie ubij¹ doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Łyżką nabieraj farsz i formuj z niego kulki.
- Przygotowanie ciasta:
- Mleko wymieszaj z jajkiem i taką ilością mąki, aby ciasto wyszło bardzo gęste. Dopraw solą.
- Faza końcowa, którą staramy się wykonywać szybko:
- Każdą kulkę zanurzaj w cieście (najlepiej robić to przy pomocy długiej wykałaczki) i kładź na osoloną gotującą się wodę. Gotuj 2-3 min od wypłynięcia kulek na powierzchnię wrzątku.
- Podawaj gorące, okraszone zeszkloną cebulką i boczkiem lub śmietaną.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad¹ Ja osobiście mielę ziemniaki oraz ser w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodaję cebulę i mieszam całość dłonią doprawiając solą i pierzem.
Farsz musisz mieć lekko kleisty, więc dla otrzymania odpowiedniej konsystencji, nie zaszkodzi dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Formując z farszu kulki, staraj się, aby były dobrze zbite i niezbyt duże.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz