- Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz, wrzuć do gotującej się lekko osolonej wody i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i ostudź - nie przykrywaj ich pokrywką, niech sobie odparują.
- Obrane oraz pokrojone w kosteczkę cebule zeszklij w niewielkiej ilości smalcu. Ostudź.
- Do ziemniaków dodaj twaróg i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie ubij² doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj przygotowane ciasto na placek o grubości 2 ÷ 3 mm, powykrawaj kwadraty, kółka, słońca itp. Nakładaj kolejno na nie farsz i zlepiaj pierogi.
- Pierogi wrzucaj na lekko osoloną, gotująca się wodę. Po wrzuceniu partii pierogów zrusz je drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 2 ÷ 3 minuty.
- Podawaj gorące, okraszone roztopionym smalcem ze skwarkami, roztopionym smalcem ze skwarkami i zeszkloną cebulką, zeszkloną cebulą z boczkiem lub polane kwaśną śmietaną.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad¹ Ilość twarogu zależna jest od Twojego gustu i smaku. Jedni dodają ser w proporcji 1/4, inni 2/4 a jeszcze inni 1/1.
- ad² Ja osobiście mielę ziemniaki oraz ser w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodaję cebulę i mieszam całość dłonią doprawiając solą i pierzem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz