niedziela, 18 grudnia 2016

Pierogi ruskie

Kuchnia polska i ukraińska
Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia) - nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
Typ takich pierogów jest również przyrządzany na Słowacji pod nazwą Bryndzové pirohy.
  1. Składniki:
    1. Ciasto na pierogi  —  zrobione wg tego przepisu.
      Nie chce ci się robić ciasta, albo nie masz na to czasu, a zjadłbyś dobre domowe pierogi, zrób sobie „BEZLEPCE” z nadzieniem do pierogów ruskich!
  1. Składniki na farsz:
    1. Ziemniaki  —  50 dag;
    2. Twaróg  —  25 ÷ 50 dag¹;
    3. Cebula  —  2 szt.;
    4. Smalec  —  opcjonalnie, do zeszklenia cebuli;
    5. Sól  —  do smaku;
    6. Świeżo mielony pieprz  —  do smaku;
    7. Smalec ze skwarkami  —  do okrasy;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz, wrzuć do gotującej się lekko osolonej wody i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i ostudź - nie przykrywaj ich pokrywką, niech sobie odparują.
    2. Obrane oraz pokrojone w kosteczkę cebule zeszklij w niewielkiej ilości smalcu. Ostudź.
    3. Do ziemniaków dodaj twaróg i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie ubij² doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj przygotowane ciasto na placek o grubości 2 ÷ 3 mm, powykrawaj kwadraty, kółka, słońca itp. Nakładaj kolejno na nie farsz i zlepiaj pierogi.
    5. Pierogi wrzucaj na lekko osoloną, gotująca się wodę. Po wrzuceniu partii pierogów zrusz je drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 2 ÷ 3 minuty.
    6. Podawaj gorące, okraszone roztopionym smalcem ze skwarkami, roztopionym smalcem ze skwarkami i zeszkloną cebulką, zeszkloną cebulą z boczkiem lub polane kwaśną śmietaną.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad¹ Ilość twarogu zależna jest od Twojego gustu i smaku. Jedni dodają ser w proporcji 1/4, inni 2/4 a jeszcze inni 1/1.
    2. ad² Ja osobiście mielę ziemniaki oraz ser w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodaję cebulę i mieszam całość dłonią doprawiając solą i pierzem.

Brak komentarzy: