sobota, 17 grudnia 2016

Gołąbki w sosie musztardowym

Kuchnia ukraińska
Kuchnię ukraińską wyróżniają potrawy z mąki i kaszy. Istotną rolę odgrywają także mięso, warzywa i ryby. Często spotyka się potrawy z ciasta, gotowanego we wrzątku - warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami oraz np. śliwkami czy wiśniami. Do tej samej grupy należą sławne i bardzo lubiane pierogi ruskie, wypełnione białym serem (postać słodka, również z dodatkiem rodzynek) lub ziemniakami (postać słona), lub ziemniakami i białym serem jednocześnie.
Ukraińcy nie pozostają również w tyle w przygotowywaniu голубцов - gołąbków sporządzanych z różnych kapust, z różnymi nadzieniami i różnymi sosami.
  1. Składniki:
    1. Kapusta włoska  —  1 główka;
    2. Ryż  —  6 dag;
    3. Cebula  —  1 szt.;
    4. Ziemniaki  —  20 dag;
    5. Masło klarowane  —  5 dag;
    6. Ugotowane mięso wołowe  —  10 dag;
    7. Marchewka  —  2 szt.;
    8. Twaróg śmietankowy  —  15 dag;
    9. Żółtka jajek  —  2 szt.;
    10. Bulion warzywny  —  500 ml;
    11. Olej  —  3 łyżki;
    12. Mąka ziemniaczana  —  1 łyżka;
    13. Ziarna gorczycy¹  —  2 łyżki;
    14. Śmietana  —  150 ml;
    15. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Przygotuj liście kapusty wg tego przepisu, z tym że zrób to w osolonej wodzie.
    2. Ryż dobrze wypłucz, zalej go dużą ilością wrzącej osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, następnie odcedź na sicie.
    3. Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz i pokrój w drobną kosteczkę.
    4. Marchewkę obierz ze skórki, wypłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    5. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
    6. Mięso pokrój na cienkie paseczki.
    7. Rozgrzej masło na dużej patelni (najlepiej typu wok), wrzuć do niego ziemniaki i mieszając obsmaż je. Następnie dodaj marchewkę, mięso i nadal mieszając smaż wszystko jeszcze przez około 2÷3 minuty.
    8. Po tym czasie, gdy wszystko ostygnie, dodaj ryż z serem, żółtkami, solą i pieprzem do smaku.
    9. Umieszczaj porcjami nadzienie na każdym liściu i zawijaj gołąbki.
    10. Gołąbki obsmaż na maśle z wszystkich stron - każdy przez 3 minuty. Obsmażone układaj w wysokim garnku.
    11. Zmiksuj ostudzony bulion warzywny (możesz po prostu użyć wywaru z pod kapusty), gorczycę¹, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wywar z mięsa możesz wykorzystać do przyrządzenia jakiejś zupy, jednak jeśli nie zamierzasz tego zrobić pomieszaj go z wywarem warzywnym.
    12. Wylej sos na gołąbki i gotuj, pod przykryciem, na małym ogniu przez 35÷40 minut.
    13. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad ¹ zamiast gorczycy można użyć po prostu odpowiednią ilość musztardy, która zależna jest od indywidualnego smaku konsumenta. Uruchom swoje kubki smakowe i dodawaj ją stopniowo. Ja, na tą ilość bulionu, dodałbym 2 kopiate łyżki i obyło by się bez miksowania.

Brak komentarzy: