- Przygotowanie:
- Przygotuj liście kapusty wg tego przepisu, z tym że zrób to w osolonej wodzie.
- Ryż dobrze wypłucz, zalej go dużą ilością wrzącej osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, następnie odcedź na sicie.
- Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Marchewkę obierz ze skórki, wypłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Mięso pokrój na cienkie paseczki.
- Rozgrzej masło na dużej patelni (najlepiej typu wok), wrzuć do niego ziemniaki i mieszając obsmaż je. Następnie dodaj marchewkę, mięso i nadal mieszając smaż wszystko jeszcze przez około 2÷3 minuty.
- Po tym czasie, gdy wszystko ostygnie, dodaj ryż z serem, żółtkami, solą i pieprzem do smaku.
- Umieszczaj porcjami nadzienie na każdym liściu i zawijaj gołąbki.
- Gołąbki obsmaż na maśle z wszystkich stron - każdy przez 3 minuty. Obsmażone układaj w wysokim garnku.
- Zmiksuj ostudzony bulion warzywny (możesz po prostu użyć wywaru z pod kapusty), gorczycę¹, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wywar z mięsa możesz wykorzystać do przyrządzenia jakiejś zupy, jednak jeśli nie zamierzasz tego zrobić pomieszaj go z wywarem warzywnym.
- Wylej sos na gołąbki i gotuj, pod przykryciem, na małym ogniu przez 35÷40 minut.
- Podawaj gorące.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad ¹ zamiast gorczycy można użyć po prostu odpowiednią ilość musztardy, która zależna jest od indywidualnego smaku konsumenta. Uruchom swoje kubki smakowe i dodawaj ją stopniowo. Ja, na tą ilość bulionu, dodałbym 2 kopiate łyżki i obyło by się bez miksowania.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz