- Przygotowanie:
- Przygotuj liście kapusty wg tego przepisu.
- Kaszę dobrze wypłucz, zalej dużą ilością osolonej wody z masłem, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj ciągle mieszając, aby wchłonęła jak największą ilość tłuszczu i wyrzucić na sito - odcedź.
- Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na sporej ilości smalcu, dodaj drobniutko pokrojoną w kostkę marchew i smaż krótko razem, aż marchew będzie gładka i szklista. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i wszystko wymieszaj.
- Na liście nakładaj kaszę, marchew z cebulą i 2 ÷ 4 przecięte wzdłuż, wcześniej z blanszowane, liście pora. Składników nie mieszamy ze sobą, tylko układamy koło siebie. Zawijaj gołąbki.
- Na głębokiej patelni (typu wok) rozpuść smalec, wsyp mąkę i mieszając delikatnie ją zeszklij. Dodaj sos lub przecier pomidorowy, chwilę smaż, zalej bulionem roztrzepanym ze śmietaną. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia. Koniec.
- Dno garnka wyłóż cienką warstwą kapusty (pozostałymi, niepotrzebnymi liśćmi), poukładaj na nich ciasno gołąbki i zalej wrzącym bulionem. Jeżeli zostały ci jeszcze liście przykryj nimi gołąbki i gotuj przykryte pokrywką na minimalnym ogniu, aż kapusta stanie się mięciutka.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad ¹ Zamiast liści pora możesz zastosować szczypior cebuli. W zasadzie dodatkiem może być prawie każde warzywo czy owoc, to zależy tylko od Twojej wyobraźni i smaku.
Osobiście do wnętrza tego typu gołąbków wkładałem, wcześniej z blanszowane szparagi, młodziutki zielony rabarbar, oraz pokrojony w kosteczkę ananas.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz