wtorek, 13 grudnia 2016

Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną i marchewką

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Kapusta  —  1 główka;
    2. Kasza jaglana  —  20 dag;
    3. Masło  —  2,5 dag;
    4. Marchewka  —  2 ÷ 3 szt.;
    5. Cebula  —  1 szt.;
    6. Mąka  —  1 łyżka;
    7. Sos pomidorowy  —  50 ml;
    8. Śmietana  —  75 ml;
    9. Bulion  —  250 ml;
    10. Smalec  —  opcjonalnie;
    11. Młodziutkie liście pora ¹  —  opcjonalnie;
    12. Cukier  —  2 szczypty;
    13. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Przygotuj liście kapusty wg tego przepisu.
    2. Kaszę dobrze wypłucz, zalej dużą ilością osolonej wody z masłem, doprowadź do wrzenia, chwilę pogotuj ciągle mieszając, aby wchłonęła jak największą ilość tłuszczu i wyrzucić na sito - odcedź.
    3. Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na sporej ilości smalcu, dodaj drobniutko pokrojoną w kostkę marchew i smaż krótko razem, aż marchew będzie gładka i szklista. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i wszystko wymieszaj.
    4. Na liście nakładaj kaszę, marchew z cebulą i 2 ÷ 4 przecięte wzdłuż, wcześniej z blanszowane, liście pora. Składników nie mieszamy ze sobą, tylko układamy koło siebie. Zawijaj gołąbki.
    5. Na głębokiej patelni (typu wok) rozpuść smalec, wsyp mąkę i mieszając delikatnie ją zeszklij. Dodaj sos lub przecier pomidorowy, chwilę smaż, zalej bulionem roztrzepanym ze śmietaną. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia. Koniec.
    6. Dno garnka wyłóż cienką warstwą kapusty (pozostałymi, niepotrzebnymi liśćmi), poukładaj na nich ciasno gołąbki i zalej wrzącym bulionem. Jeżeli zostały ci jeszcze liście przykryj nimi gołąbki i gotuj przykryte pokrywką na minimalnym ogniu, aż kapusta stanie się mięciutka.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad ¹ Zamiast liści pora możesz zastosować szczypior cebuli. W zasadzie dodatkiem może być prawie każde warzywo czy owoc, to zależy tylko od Twojej wyobraźni i smaku.
      Osobiście do wnętrza tego typu gołąbków wkładałem, wcześniej z blanszowane szparagi, młodziutki zielony rabarbar, oraz pokrojony w kosteczkę ananas.

Brak komentarzy: