wtorek, 13 grudnia 2016

Gołąbki nadziewane fasolą w sosie pomidorowym

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Kapusta  —  2 średnie główki;
    2. Marchewka  —  1 szt.;
    3. Cebula  —  2 szt.;
    4. Fasola  —  2 szklanki;
    5. Koncentrat pomidorowy  —  2 łyżki;
    6. Mąka  —  2 łyżki;
    7. Olej  —  opcjonalnie;
    8. Nać pietruszki  —  opcjonalnie;
    9. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Na długo przed rozpoczęciem przygotowywania farszu namocz fasolę a następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie.
    2. Obraną ze skórki marchewkę pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    3. Cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj, zeszklij na oleju, następnie dodaj posiekaną marchewkę i smaż chwilę razem. Jak marchew się zeszkli dodaj fasolę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy do smaku i wszystko wymieszaj. Koniec.
  1. Przygotowanie gołąbków:
    1. Pościągaj z główek liście kapusty wg tego przepisu.
    2. Na liście nakładaj po 2 łyżki farszu i zawijaj gołąbki, które układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z wysokimi bokami (np. gęsiarka).
    3. Wstaw, przykryte pokrywką, na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
    4. W miedzy czasie, koncentrat pomidorowy wymieszaj z ½ szklanki wody i mąką. Dobrze wszystko roztrzep.
    5. Po 20 min polej uzyskanym sosem pomidorowym gołąbki i wstaw z powrotem (przykryte) na następne 20 min do piekarnika¹.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad ¹ Gołąbki można gotować na kuchence gazowej, na minimalnym ogniu w garnku z grubymi dnem, lub piec w głębokiej blasze w piekarniku.
      Sposób obróbki cieplnej znacząco wpływa na smak.

Brak komentarzy: