- Przygotowanie farszu:
- Na długo przed rozpoczęciem przygotowywania farszu namocz fasolę a następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie.
- Obraną ze skórki marchewkę pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj, zeszklij na oleju, następnie dodaj posiekaną marchewkę i smaż chwilę razem. Jak marchew się zeszkli dodaj fasolę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy do smaku i wszystko wymieszaj. Koniec.
- Przygotowanie gołąbków:
- Pościągaj z główek liście kapusty wg tego przepisu.
- Na liście nakładaj po 2 łyżki farszu i zawijaj gołąbki, które układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z wysokimi bokami (np. gęsiarka).
- Wstaw, przykryte pokrywką, na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
- W miedzy czasie, koncentrat pomidorowy wymieszaj z ½ szklanki wody i mąką. Dobrze wszystko roztrzep.
- Po 20 min polej uzyskanym sosem pomidorowym gołąbki i wstaw z powrotem (przykryte) na następne 20 min do piekarnika¹.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad ¹ Gołąbki można gotować na kuchence gazowej, na minimalnym ogniu w garnku z grubymi dnem, lub piec w głębokiej blasze w piekarniku.
Sposób obróbki cieplnej znacząco wpływa na smak.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz