Ciasto z samym żółtkiem wg Babci Michaliny - moim zdaniem najlepsze.
|
- Składniki na ciasto z samym żółtkiem:
- Mąka pszenna, przesiana — 2 szklanki;
- Gorąca woda — ¾ szklanki;
- Żółtko — 1 szt.;
- Olej — 1 łyżka;
- Sól — 1 szczypta;
|
|
- Przygotowanie ciasta z samym żółtkiem:
- Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawaj olej i gorącą wodę. W początkowej fazie, gdy dodajesz wrzątek, aby się nie poparzyć, zasypuj go mąką (mieszaj ją) tępą stroną dużego noża. Gdy ciasto zacznie nabierać plastycznej konsystencji a woda ostygnie dodaj żółtko i wyrób, miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Łącząc składniki pamiętaj, aby nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się). Pamiętaj również, że wszystkie składniki (prócz wody) mają mieć temperaturę pokojową.
- Odstaw ciasto na minimum 10 ÷ 15 minut, przykryte lnianą ściereczką ¹.
- W zależności od ilości, podziel ciasto na dwie lub więcej części. Podczas wałkowania a następnie lepienia pierogów czy uszek z jednaj części ciasta, pozostałe czekają na swoją kolej pod przykryciem.
- Przystępując do wałkowania a następnie lepienia pierogów czy uszek z drugiej części, przykrywasz pierogi czy uszka lnianą ściereczką a pozostałe części ciasta nadal czekają na swoją kolej pod przykryciem ².
- Gotowanie pierogów lub uszek:
- W odpowiedniej wielkości garnku, zagotuj osoloną wodę z 1 łyżką oliwy/oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć partię pierogów lub uszek. Delikatnie zamieszaj drewnianą łyżka, aby nie przywarły do dna.
- Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 3 ÷ 5 min. Czas gotowania, po wypłynięciu pierogów lub uszek, zależny jest od zastosowanego farszu.
- Wyłów pierogi/uszka za pomocą łyżki cedzakowej.
|
Ciasto bez jajka wg Pani Zosi - dobre, ale robiłbym go tylko wówczas, jak nie miałbym w domu jajka.
|
- Składniki na ciasto bez jajka:
- Mąka pszenna, przesiana — 2 szklanki;
- Gorąca woda — ¾ szklanki;
- Olej — 4 łyżki;
- Sól — 1 szczypta;
|
|
- Przygotowanie ciasta bez jajka:
- Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawaj olej i gorącą wodę, wyrób, miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. W początkowej fazie, gdy dodajesz wrzątek, aby się nie poparzyć, zasypuj go mąką (mieszaj ją) tępą stroną dużego noża. Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki (prócz wody) mają mieć temperaturę pokojową.
- Odstaw ciasto na minimum 10 ÷ 15 minut, przykryte lnianą ściereczką ¹.
- W zależności od ilości, podziel ciasto na dwie lub więcej części. Podczas wałkowania a następnie lepienia pierogów czy uszek z jednaj części ciasta, pozostałe czekają na swoją kolej pod przykryciem.
- Przystępując do wałkowania a następnie lepienia pierogów czy uszek z drugiej części, przykrywasz pierogi czy uszka lnianą ściereczką a pozostałe części ciasta nadal czekają na swoją kolej pod przykryciem ².
- Gotowanie pierogów lub uszek:
- W odpowiedniej wielkości garnku, zagotuj osoloną wodę z 1 łyżką oliwy/oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć partię pierogów lub uszek. Delikatnie zamieszaj drewnianą łyżka, aby nie przywarły do dna.
- Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 3 ÷ 5 min. Czas gotowania, po wypłynięciu pierogów lub uszek, zależny jest od zastosowanego farszu.
- Wyłów pierogi/uszka za pomocą łyżki cedzakowej.
|
Ciasto z całym jajkiem wg Stefanii - również dobre, ale jednak twardsze od poprzednich.
|
- Składniki na ciasto z całym jajkiem:
- Mąka pszenna, przesiana — 2 szklanki;
- Gorąca woda — ¾ szklanki;
- Całe jajko — 1 szt.;
- Olej — 1 łyżka;
- Sól — 1 szczypta;
|
|
- Przygotowanie ciasta z całym jajkiem:
- Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawaj olej i gorącą wodę. W początkowej fazie, gdy dodajesz wrzątek, aby się nie poparzyć, zasypuj go mąką (mieszaj ją) tępą stroną dużego noża. Gdy ciasto zacznie nabierać plastycznej konsystencji a woda ostygnie wbij całe jajko i wyrób, miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Łącząc składniki pamiętaj, aby nie zalać jajka gorącą wodą (zetnie się). Pamiętaj również, że wszystkie składniki (prócz wody) mają mieć temperaturę pokojową.
- Odstaw ciasto na minimum 10 ÷ 15 minut, przykryte lnianą ściereczką ¹.
- W zależności od ilości, podziel ciasto na dwie lub więcej części. Podczas wałkowania a następnie lepienia pierogów czy uszek z jednaj części ciasta, pozostałe czekają na swoją kolej pod przykryciem.
- Przystępując do wałkowania a następnie lepienia pierogów czy uszek z drugiej części, przykrywasz pierogi czy uszka lnianą ściereczką a pozostałe części ciasta nadal czekają na swoją kolej pod przykryciem ².
- Gotowanie pierogów lub uszek:
- W odpowiedniej wielkości garnku, zagotuj osoloną wodę z 1 łyżką oliwy/oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć partię pierogów lub uszek. Delikatnie zamieszaj drewnianą łyżka, aby nie przywarły do dna.
- Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 3 ÷ 5 min. Czas gotowania, po wypłynięciu pierogów lub uszek, zależny jest od zastosowanego farszu.
- Wyłów pierogi/uszka za pomocą łyżki cedzakowej.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do ciasta bez jajka można dodać trochę kurkumy. Uzyskasz w ten sposób ładny, żółtawy kolor, sprawiający wrażenie ciasta jajecznego.
- ad ¹ Są gospodynie, które zawijają ciasto w folię i umieszczają je na 15 ÷ 30 min w zamrażarce, albo na godzinę w lodówce. Podobno ta metoda lepiej wpływa na finalną miękkość ciasta.
- ad ² pamiętaj aby pod wałkowane ciasto, oczekujące ciasto i pod układane pierogi zawsze podsypać stolnicę czy blat mąką, aby się nie przykleiły do podłoża.
|
1 komentarz:
Pierwsze dwa wypróbowane, i musze poiedzieć że oba wyszły doskonałe!!
Prześlij komentarz