- Przygotowanie farszu:
- Chleb namocz w mleku, jak w całości nasiąknie, odciśnij go z nadmiaru płynu i zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
- Pieczarki oczyścić, obierz ze skórek, opłucz i drobno pokrój.
- Cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj, zeszklij na złoto na smalcu, dodaj pieczarki i duś do czasu, aż pieczarki będą miękkie a woda, którą puszczą odparuje.
- Gdy pieczarki ostygną dodaj do nich posiekaną szynkę, zmielony chleb, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajka, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
- Przygotowanie gołąbków:
- W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego przepisu.
- Na liściach układaj farsz i zawijaj gołąbki.
- Gołąbki umieść w garnku, dodaj śmietanę, dopraw solą oraz pieprzem i duś na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz