sobota, 10 grudnia 2016

Gołąbki z pieczarkami

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Kapusta  —  1 główka;
    2. Szynka wędzona  —  20 dag;
    3. Czerstwy pszenny chleb  —  10 dag;
    4. Pieczarki  —  20 dag;
    5. Jajka  —  2 szt.;
    6. Cebula  —  1 mała;
    7. Mleko  —  opcjonalnie;
    8. Smalec  —  opcjonalnie;
    9. Nać pietruszki  —  1 mały pęczek;
    10. Śmietana 18%  —  250 ml;
    11. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Chleb namocz w mleku, jak w całości nasiąknie, odciśnij go z nadmiaru płynu i zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
    2. Pieczarki oczyścić, obierz ze skórek, opłucz i drobno pokrój.
    3. Cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj, zeszklij na złoto na smalcu, dodaj pieczarki i duś do czasu, aż pieczarki będą miękkie a woda, którą puszczą odparuje.
    4. Gdy pieczarki ostygną dodaj do nich posiekaną szynkę, zmielony chleb, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajka, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
  1. Przygotowanie gołąbków:
    1. W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego przepisu.
    2. Na liściach układaj farsz i zawijaj gołąbki.
    3. Gołąbki umieść w garnku, dodaj śmietanę, dopraw solą oraz pieprzem i duś na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: