czwartek, 8 grudnia 2016

Gołąbki faszerowane ziemniakami

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
Pisząc tego posta, od razu mnie tknęło, że kto wie, czy te gołąbki nie byłyby smaczniejsze z farszem na pierogi ruskie. Nie wiem, bo nie robiłem. Robię natomiast z farszu na "ruskie" (zaczęło się z lenistwa, bo szybciej) naleśniki, które następnie zapiekam na patelni w niewielkiej ilości masła. Podaję je na różne sposoby: solo z barszczem czerwonym w filiżance, okraszone tłuszczem ze skwarkami i cebulką oraz z sosami np, czosnkowym etc.
  1. Składniki:
    1. Kapusta  —  1 główka;
    2. Ziemniaki  —  8 ÷ 10 szt.;
    3. Cebula  —  2 szt.;
    4. Mleko  —  ¼ szklanki;
    5. Masło  —  4 łyżki;
    6. Kwaśna śmietana  —  ½ szklanki;
    7. Mąka  —  1 łyżka;
    8. Sól, pieprz  —  do smaku;
    9. Ser żółty  —  10 dag;
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Cebule drobno pokrój w paski i podsmaż (zeszklij) na 2 łyżkach masła.
    2. Mleko podgrzej (spasteryzuj).
    3. Ziemniaki dobrze umyj. Zagotuj wodę, umieść w niej ziemniaki i gotuj do miękkości. Odcedź, obierz ze skórek i dobrze utłucz razem z zeszkloną cebulą, solą, pieprzem i gorącym mlekiem.
  1. Przygotowanie gołąbków:
    1. W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego sposobu.
    2. Przygotuj sobie naczynie żaroodporne z pokrywką (np. gęsiarka). Na jej dno ułóż cienką warstwę liści kapusty - zawsze takowe zostają.
    3. Następnie na liście, przeznaczone na gołąbki, nakładaj po 2 ÷ 3 łyżki farszu i zawijaj gołąbki, które ciasno poukładaj w gęsiarce.
    4. Przykrytą gęsiarkę z gołąbkami umieść na 15 ÷ 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C.
    5. W między czasie rozgrzej na patelni resztę masła, zeszklij na nim mąkę i dodaj śmietanę - dopraw solą i pieprzem.
    6. Po 15 ÷ 20 min polej gołąbki otrzymanym sosem śmietanowym i posyp startym na grubych oczkach serem.
    7. Gęsiarkę, już bez pokrywki, umieść ponownie w piekarniku i piec do czasu, aż ser się zetnie.
    8. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: