- Przygotowanie farszu:
- Cebule drobno pokrój w paski i podsmaż (zeszklij) na 2 łyżkach masła.
- Mleko podgrzej (spasteryzuj).
- Ziemniaki dobrze umyj. Zagotuj wodę, umieść w niej ziemniaki i gotuj do miękkości. Odcedź, obierz ze skórek i dobrze utłucz razem z zeszkloną cebulą, solą, pieprzem i gorącym mlekiem.
- Przygotowanie gołąbków:
- W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego sposobu.
- Przygotuj sobie naczynie żaroodporne z pokrywką (np. gęsiarka). Na jej dno ułóż cienką warstwę liści kapusty - zawsze takowe zostają.
- Następnie na liście, przeznaczone na gołąbki, nakładaj po 2 ÷ 3 łyżki farszu i zawijaj gołąbki, które ciasno poukładaj w gęsiarce.
- Przykrytą gęsiarkę z gołąbkami umieść na 15 ÷ 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C.
- W między czasie rozgrzej na patelni resztę masła, zeszklij na nim mąkę i dodaj śmietanę - dopraw solą i pieprzem.
- Po 15 ÷ 20 min polej gołąbki otrzymanym sosem śmietanowym i posyp startym na grubych oczkach serem.
- Gęsiarkę, już bez pokrywki, umieść ponownie w piekarniku i piec do czasu, aż ser się zetnie.
- Podawaj gorące.
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz