- Przygotowanie kapusty pekińskiej:
- Kapustę wypłucz w zimnej wodzie. Odetnij końcówkę z głąbem (jakieś 2 ÷ 3 cm) i poodejmuj największe liście, które posłużą do gołąbków.
Teraz liście należy z blanszować. Ja do tego używam garnka do gotowania na parze i drugiego garnka, w którym mieści się wkładka cedzakowa z garnka do gotowania na parze. Zagotowuję, lekko osoloną, wodę w garnku do gotowania na parze, a gdy woda w nim zacznie wrzeć, wkładam do niego wkładkę z liśćmi kapusty na 1,5 ÷ 2 min. Po tym czasie powoli wyjmuję wkładkę z wrzątku (mam kapustę odcedzoną) i umieszczam ją w drugim garnku z lodowatą wodą (hartowanie). |
- Z liści do gołąbków zetnij grube kłącza, aby przy zawijaniu nie połamały się.
- Pozostałą część kapusty poszatkuj i zachowaj.
- Przygotowanie farszu:
- Pieczywo namocz w wodzie. Jak całkowicie nią przesiąknie, odciśnij maksymalnie z niego płyn tak, jak to się robi przy kotletach mielonych.
- Pomidory obierz ze skórki i oddziel miąższ od nasion.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a obraną ze skóry cukinię oraz miąższ pomidorów pokrój w małą kostkę.
- Z połową poszatkowanej kapusty wymieszaj dokładnie mielone mięso, odciśnięte z wody pieczywo, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz kabaczek i przyprawy.
- Farsz gotowy!
- Przygotowanie gołąbków:
- Na liściach układaj farsz i zawijaj gołąbki wiążąc je łodygami zielonej cebuli. Można to zrobić z papryczką chili - jak na zdjęciu.
- Formę do pieczenia nasmaruj roztopionym masłem i umieść w niej przygotowane gołąbki. Przykryj formę folią i piec przez 20 minut w piekarniku o umiarkowanej temperaturze.
- W między czasie przygotuj sos. Zmieszaj sos lub pastę pomidorową ze śmietaną doprawiając przyprawami. Ilość sosu pozostawiam do Twojej decyzji - w składnikach podałem tylko gramaturę.
- Po 20 min dodaj do formy pozostałą kapustę, polej wszystko sosem pomidorowo-śmietanowym i piec przykryte jeszcze 15 min.
- Podawaj gorące.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad ¹ - β-Karoten wzmacnia system immunologiczny, chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami, zapobiega rozedmie płuc i bronchitowi. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu. β-Karoten zapewnia ponadto prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu, oraz warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, opóźnia procesy starzenia się.
Wskazania:
- choroby skóry (fotodermatozy, osutki i pokrzywki świetlne, bielactwo)
- przygotowanie skóry na działanie promieniowania
- zaburzenia widzenia o zmierzchu [wikipedia]
- ad ² - Ja moczę jedną, czerstwą bułkę pszenną, ale ilość zastosowanego pieczywa zależy od Ciebie. Pieczywo spełnia ty rolę swoistego wypełniacza farszu oraz skleja jego składniki ze sobą. Nie zaszkodzi złamać ten przepis i zamiast pieczywa zastosować 10 ÷ 20 dag ugotowanego ryżu lub jakiejś kaszy.
- ad ³ W składnikach podałem gramaturę, ilość zależna od własnych gustów.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz