środa, 7 grudnia 2016

Gołąbki z farszem rybnym

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Kapusta biała  —  1 główka;
    2. Ryż ugotowany na sypko  —  10 dag;
    3. Rybie mielone mięso  —  40 dag;
    4. Cebula  —  2 szt.;
    5. Masło  —  2 łyżki;
    6. Śmietana 18%  —  opcjonalnie;
    7. Pasta pomidorowa  —  opcjonalnie;
    8. Sól, pieprz  —  do smaku;
    9. Pietruszka świeża  —  niewymagana;
      lub
      Koperek świeży —  niewymagany;
  1. Przygotowanie:
    1. Przygotuj liście kapusty wg tego przepisu.
    2. Zeszklij na oleju drobno pokrojoną cebulę.
    3. Zmielone mięso ryby zmieszaj z ryżem, zeszkloną cebulą, solą i pieprzem.
    4. Na liściach układaj po 2 ÷ 3 łyżki farszu i zawijaj gołąbki.
    5. Gotowe gołąbki obsmaż z obu stron na maśle.
    6. Zmieszaj pastę pomidorową ze śmietaną - dopraw solą i pieprzem.
    7. Dno rondla wyłóż pozostałymi resztkami kapusty, poukładaj na nich gołąbki, polej pozostałym masłem po smażeniu gołąbków i sosem śmietanowo-pomidorowym.
    8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, umieść w nim przykryty pokrywką rondel i piec przez 10 ÷ 12 minut.
    9. Podawaj gorące. Można je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Decyzję o ilości sosu śmietanowo-pomidorowego pozostawiam Tobie.
    2. Ilość ryżu również możesz zwiększyć z 10 dag np. do 20 ÷ 30 dag. Rzecz gustu.
    3. Zamiast śmietany możesz zastosować serwatkę albo jogurt grecki, lub całkiem ją pominąć.

Brak komentarzy: