- Przygotowanie:
- Przygotuj liście kapusty wg tego przepisu.
- Zeszklij na oleju drobno pokrojoną cebulę.
- Zmielone mięso ryby zmieszaj z ryżem, zeszkloną cebulą, solą i pieprzem.
- Na liściach układaj po 2 ÷ 3 łyżki farszu i zawijaj gołąbki.
- Gotowe gołąbki obsmaż z obu stron na maśle.
- Zmieszaj pastę pomidorową ze śmietaną - dopraw solą i pieprzem.
- Dno rondla wyłóż pozostałymi resztkami kapusty, poukładaj na nich gołąbki, polej pozostałym masłem po smażeniu gołąbków i sosem śmietanowo-pomidorowym.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, umieść w nim przykryty pokrywką rondel i piec przez 10 ÷ 12 minut.
- Podawaj gorące. Można je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Decyzję o ilości sosu śmietanowo-pomidorowego pozostawiam Tobie.
- Ilość ryżu również możesz zwiększyć z 10 dag np. do 20 ÷ 30 dag. Rzecz gustu.
- Zamiast śmietany możesz zastosować serwatkę albo jogurt grecki, lub całkiem ją pominąć.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz