środa, 7 grudnia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Kapusta biała  —  1 główka;
    2. Kasza gryczana  —  150 g;
    3. Bułka tarta  —  opcjonalnie;
    4. Olej roślinny  —  opcjonalnie;
    5. Suszone grzyby  —  25 g;
    6. Cebula  —  2 szt.;
    7. Mąka pszenna  —  1 łyżka;
    8. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie sosu:
    1. Grubo przed rozpoczęciem przygotowywania sosu, szybko, ale dokładnie przepłucz grzyby w zimnej wodzie na durszlaku (cedzak), żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Następnie umieść grzyby w garnku z zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Pod koniec moczenia pomieszaj je łyżką, poczekaj kilka chwil, przełóż do innego garnka i zalej wodą, w której się moczyły. Uwaga! Zapewne w wodzie tej znajdują się jeszcze odrobinki piasku, więc pozwól im opaść na dno i dopiero dolewaj powoli pozostawiając odrobinę płynu na dnie. Gotuj wszystko do miękkości grzybów. Miękkie grzyby odcedź i pozostaw do ostygnięcia, a następnie drobno posiekaj.
      Wodę spod grzybów zachowaj, bo wykorzystasz ją do sosu.
    2. Na patelni rozgrzej 2 ÷ 3 łyżki oleju, zeszklij w nim drobno posiekaną cebulę, a następnie mąkę. Dodaj wodę z pod grzybów, grzyby, sól, pieprz i wszystko zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z kuchenki.
  1. Przygotowanie gołąbków:
    1. W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego przepisu.
    2. Kaszę gryczaną zalej 310 ml (1,25 szklanki) wody, dodaj 2 łyżki oleju, sól do smaku i ugotuj na sypko.
    3. Na liściach układaj po 2 ÷ 3 łyżki kaszy i zawijaj gołąbki.
    4. Gotowe gołąbki obtocz w bułce tartej i obsmaż na patelni w oleju.
    5. Podawaj gorące polane sosem grzybowym.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Zamiast suszonych grzybów możesz użyć 25 ÷ 30 dag uduszonych pieczarek w np. sosie białym.

Brak komentarzy: