- Przygotowanie sosu:
- Grubo przed rozpoczęciem przygotowywania sosu, szybko, ale dokładnie przepłucz grzyby w zimnej wodzie na durszlaku (cedzak), żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Następnie umieść grzyby w garnku z zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Pod koniec moczenia pomieszaj je łyżką, poczekaj kilka chwil, przełóż do innego garnka i zalej wodą, w której się moczyły. Uwaga! Zapewne w wodzie tej znajdują się jeszcze odrobinki piasku, więc pozwól im opaść na dno i dopiero dolewaj powoli pozostawiając odrobinę płynu na dnie. Gotuj wszystko do miękkości grzybów. Miękkie grzyby odcedź i pozostaw do ostygnięcia, a następnie drobno posiekaj.
Wodę spod grzybów zachowaj, bo wykorzystasz ją do sosu.
- Na patelni rozgrzej 2 ÷ 3 łyżki oleju, zeszklij w nim drobno posiekaną cebulę, a następnie mąkę. Dodaj wodę z pod grzybów, grzyby, sól, pieprz i wszystko zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z kuchenki.
- Przygotowanie gołąbków:
- W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego przepisu.
- Kaszę gryczaną zalej 310 ml (1,25 szklanki) wody, dodaj 2 łyżki oleju, sól do smaku i ugotuj na sypko.
- Na liściach układaj po 2 ÷ 3 łyżki kaszy i zawijaj gołąbki.
- Gotowe gołąbki obtocz w bułce tartej i obsmaż na patelni w oleju.
- Podawaj gorące polane sosem grzybowym.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Zamiast suszonych grzybów możesz użyć 25 ÷ 30 dag uduszonych pieczarek w np. sosie białym.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz