środa, 7 grudnia 2016

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
W Czechach i na Słowacji robi się potrawę, która jest niemal identyczna jak te gołąbki.
  1. Składniki:
    1. Kapusta biała  —  1 główka;
    2. Ziemniaki  —  4 ÷ 5 szt.;
    3. Jajko  —  1 szt.;
    4. Cebula  —  2 szt.;
    5. Czosnek  —  2 ÷ 3 ząbki;
    6. Masło  —  3 łyżki;
    7. Śmietana 18%  —  opcjonalnie;
    8. Sos pomidorowy  —  opcjonalnie;
    9. Sól, pieprz  —  do smaku;
    10. Świeża pietruszka  —  opcjonalnie;
    W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego przepisu.

  1. Przygotowanie farszu:
    1. Jajko ugotuj na twardo i drobno posiekaj.
    2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
    3. Ziemniaki dobrze umyj, ugotuj w mundurkach, odcedź, ostudź, obierz ze skórki i przepuść przez praskę.
    4. Wszystko połącz, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  1. Przygotowanie gołąbków:
    1. Przygotowany farsz układaj na liściach kapusty i zawijaj gołąbki. Poukładaj je ciasno w rondlu i zalej śmietaną zmieszaną z sosem pomidorowym.
    2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ÷ 200°C i umieść w nim, przykryte pokrywką, gołąbki na 30 ÷ 40 minut.
    3. Podawaj gorące posypane posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ziemniaki można ugotować obrane - farsz będzie miał trochę inny smak, ale będą równie smaczny.
    2. Decyzję o ilości śmietany i sosu pomidorowego oraz ich gramaturę pozostawiam do Twoich własnych upodobań.

Brak komentarzy: