W pierwszej kolejności przygotuj kapustę wg tego przepisu.
- Przygotowanie farszu:
- Jajko ugotuj na twardo i drobno posiekaj.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
- Ziemniaki dobrze umyj, ugotuj w mundurkach, odcedź, ostudź, obierz ze skórki i przepuść przez praskę.
- Wszystko połącz, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Przygotowanie gołąbków:
- Przygotowany farsz układaj na liściach kapusty i zawijaj gołąbki. Poukładaj je ciasno w rondlu i zalej śmietaną zmieszaną z sosem pomidorowym.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ÷ 200°C i umieść w nim, przykryte pokrywką, gołąbki na 30 ÷ 40 minut.
- Podawaj gorące posypane posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ziemniaki można ugotować obrane - farsz będzie miał trochę inny smak, ale będą równie smaczny.
- Decyzję o ilości śmietany i sosu pomidorowego oraz ich gramaturę pozostawiam do Twoich własnych upodobań.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz