czwartek, 24 grudnia 2015

Eskalopki cielęce po mediolańsku

Kuchnia włoska
Piccata alla milanese - przepis oryginalny:
  1. Składniki na sos pomidorowy:
    1. Pomidory obrane ze skórki  —  55 dag;
    2. Cebula  —  1 szt;
    3. Czosnek  —  1 ząbek;
    4. Oliwa z oliwek  —  2 łyżki;
    5. Cukier  —  2 łyżeczki;
    6. Sól, pieprz  —  do smaku;
    7. Pęczek świeżej pietruszki;
  1. Składniki na eskalopki:
    1. Plastry cielęciny  —  12 szt. każdy po około 5 dag;
    2. Jajka  —  4 szt;
    3. Parmezan, starty  —  15 ÷ 16 dag;
    4. Mąka  —  około 4 kopiate łyżki;
    5. Masło klarowane  —  3 łyżki;
  1. Przygotowanie sosu pomidorowego:
    1. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
    2. Smaż cebulę na oleju do zeszklenia, dodaj czosnek i po 2 ÷ 3 minutach pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś sos 15 minut na średnim ogniu ciągle mieszając.
  1. Przygotowanie mięsa:
    1. Ubij plastry mięsa pomiędzy dwoma arkuszami folii lub pergaminu - jak bitki. Osól i popieprz. Roztrzep jajka na głębokim talerzu, dodaj starty parmezan i dobrze wymieszaj. Na drugim talerzu umieścić mąkę.
    2. Rozgrzej masło na dużej patelni do temperatury około 180°C. Obtaczaj plastry cielęciny w mące, następnie w jajku i smaż na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony. Po zakończeniu smażenia osusz z tłuszczu każdą eskalopkę za pomocą papierowych ręczników.
Podawaj z makaronem polanym sosem pomidorowym, posypanym posiekaną pietruszką. Możesz od siebie do potrawy dodać np ugotowaną fasolkę szparagową.

Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Włosi często posiekaną pietruszkę dodają bezpośrednio do sosu.
    2. Piccata to termin używany w kuchni włoskiej i oznacza cięcie mięsa na małe kawałki, które są zwykle panierowane do dalszej obróbki cieplnej.
    3. W gastronomii międzynarodowej Piccata alla Milanese jest znana jako danie z bardzo małych kawałków cielęcych, obtaczanych w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z tartym żółtym serem, np. parmezanem lub Grana Padano - smażone w maśle klarowanym i podawane z sosem pomidorowym.
      Grana Padano

Brak komentarzy: