- Przygotowanie sosu pomidorowego:
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Smaż cebulę na oleju do zeszklenia, dodaj czosnek i po 2 ÷ 3 minutach pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś sos 15 minut na średnim ogniu ciągle mieszając.
- Przygotowanie mięsa:
- Ubij plastry mięsa pomiędzy dwoma arkuszami folii lub pergaminu - jak bitki. Osól i popieprz. Roztrzep jajka na głębokim talerzu, dodaj starty parmezan i dobrze wymieszaj. Na drugim talerzu umieścić mąkę.
- Rozgrzej masło na dużej patelni do temperatury około 180°C. Obtaczaj plastry cielęciny w mące, następnie w jajku i smaż na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony. Po zakończeniu smażenia osusz z tłuszczu każdą eskalopkę za pomocą papierowych ręczników.
Podawaj z makaronem polanym sosem pomidorowym, posypanym posiekaną pietruszką. Możesz od siebie do potrawy dodać np ugotowaną fasolkę szparagową.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Włosi często posiekaną pietruszkę dodają bezpośrednio do sosu.
- Piccata to termin używany w kuchni włoskiej i oznacza cięcie mięsa na małe kawałki, które są zwykle panierowane do dalszej obróbki cieplnej.
-
W gastronomii międzynarodowej Piccata alla Milanese jest znana jako danie z bardzo małych kawałków cielęcych, obtaczanych w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z tartym żółtym serem, np. parmezanem lub Grana Padano - smażone w maśle klarowanym i podawane z sosem pomidorowym.Grana Padano
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz