czwartek, 24 grudnia 2015

Eskalopki cielęce po mediolańsku II

Kuchnia włoska
Piccata di vitello alla milanese wg Macieja E. Halbańskiego
  1. Składniki:
    1. 4 bitki cielęce (udziec);
    2. Jajka  —  2 szt;
    3. Ser (twardy)  —  5 dag;
    4. Mąka  —  2 łyżki;
    5. Oliwa z oliwek  —  4 łyżki;
    6. Ananas konserwowany  —  4 plastry;
    7. Pomidor  —  4 plastry;
    8. Oliwki  —  8 szt;
    9. Fasola szparagowa  —  50 dag;
    10. Zielony groszek  —  50 dag;
    11. Bazylia, tymianek, sól  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Bitki lekko rozbij, posól, posyp ziołami, obtocz w mące, następnie w utartym serze wymieszanym z rozbełtanymi jajkami.
    2. Smaż na mocno rozgrzanej oliwie, aby eskalopki nie przywarły do patelni, po 2 minutach smażenia zmniejszając nieco płomień; smaż na złoty kolor z obu stron.
    3. Plastry ananasa oraz pomidora obsmaż na oliwie.
    4. Na usmażone eskalopki połóż plaster ananasa i pomidora jeden na drugim.
    5. Na ozdobne szpikulce nabij po 2 oliwki i wbij je w eskalopki poprzez ułożone plastry.
    6. Podawaj z ugotowanym zielonym groszkiem i fasolką szparagową, polanym tłuszczem od smażenia; osobno podaj makaron (spaghetti) też polany tłuszczem od smażenia.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Tajemnicą rozpływających się w ustach eskalopek jest mięso. Musi ono być dobrej jakości i właściwie przygotowane. Płaty mięsa trzeba przed smażeniem jak najcieniej rozbić.

Brak komentarzy: