- Przygotowanie:
- Bitki lekko rozbij, posól, posyp ziołami, obtocz w mące, następnie w utartym serze wymieszanym z rozbełtanymi jajkami.
- Smaż na mocno rozgrzanej oliwie, aby eskalopki nie przywarły do patelni, po 2 minutach smażenia zmniejszając nieco płomień; smaż na złoty kolor z obu stron.
- Plastry ananasa oraz pomidora obsmaż na oliwie.
- Na usmażone eskalopki połóż plaster ananasa i pomidora jeden na drugim.
- Na ozdobne szpikulce nabij po 2 oliwki i wbij je w eskalopki poprzez ułożone plastry.
- Podawaj z ugotowanym zielonym groszkiem i fasolką szparagową, polanym tłuszczem od smażenia; osobno podaj makaron (spaghetti) też polany tłuszczem od smażenia.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Tajemnicą rozpływających się w ustach eskalopek jest mięso. Musi ono być dobrej jakości i właściwie przygotowane. Płaty mięsa trzeba przed smażeniem jak najcieniej rozbić.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz