czwartek, 24 grudnia 2015

Eskalopki cielęce à la milanese

Kuchnia niemiecka, szwajcarska
Piccata à la milanese według niemieckiego przepisu - podpatrzone przez Alessandre Pelizzi studentkę z Mediolanu, która pisze tak: wróciłam do domu, spojrzałam w internecie na przepis Piccata Milanese i znalazłam na różnych stronach Niemieckich i Szwajcarskich następujący przepis:
  1. Składniki na eskalopki:
    1. Plastry cielęciny (niezbyt duże)  —  12 szt;
    2. Jajka  —  2 szt;
    3. Mąka  —  100 g;
    4. tarty parmezan  —  15 dag;
    5. masło klarowane  —  3 łyżki;
    6. sól, pieprz  —  do smaku;


  1. Składniki na sos pomidorowy:
    1. Szalotka*  —  1 szt;
    2. Obrane pomidory z puszki  —  1 szt;
    3. Oliwa z oliwek  —  3 łyżki;
    4. Zielona pietruszka  —  1 pęczek;
    5. Cukier  —  2 łyżeczki;
    6. Sól  —  do smaku
  1. Przygotowanie mięsa:
    1. Ubij tłuczkiem plastry mięsa, a następnie posól i popieprz z obu stron i obtocz w mące.
    2. W misce zabełtaj jajka, dodaj ser i dobrze wymieszaj.
    3. Na dużej patelni podgrzej trochę masła. Zanurz plasterki mięsa w jajku z parmezanem i w wysokiej temperaturze przez około 3 minuty z każdej strony smaż na doratele-fry (złoty kolor).
    4. Usuń nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.
    5. Podawaj z sosem pomidorowym i ryżem.
  1. Przygotowanie sosu pomidorowego:
    1. Drobno posiekaną szalotkę smaż na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dodaj pomidory.
    2. Dodaj sól i łyżeczkę cukru i duś na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut.
    3. Na koniec dodaj drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
Guten Appetit, Alessandra Pelizzi.

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Szalotka - Czosnek askaloński. [Wikipedia]

Brak komentarzy: