czwartek, 24 grudnia 2015

Flaczki prosto z Lombardii

Kuchnia włoska
Busecca - Flaczki Milanese
Przepis oryginalny
Flaczki Milanese, to potrawa tradycyjnej kuchni z Lombardii. Potrawa pochodzenia chłopskiego, którą jadano podczas nocy Bożego Narodzenia lub przy ważnych okazjach, takich jak targi, festiwale itp.
Podstawowymi składnikami zupy są flaki, fasola, sos pomidorowy, marchew i seler.
  1. Składniki:
    1. Flaczki*  —  50 dag;
    2. Bulion wołowy  —  1 l;
    3. Marchew  —  2 szt;
    4. Seler  —  2 łodygi;
    5. Czosnek  —  4 ząbki;
    6. Pasta pomidorowa  —  2 łyżki;
    7. Fasola  —  25 dag;
    8. Czerwone wytrawne wino  —  ½ szklanki;
    9. Oliwa z oliwek  —  3 łyżki;
    10. Ser parmezan  —  3 dag;
    11. Sól, pieprz  —  do smaku;
* Oczyszczone, parzone i pokrojone flaki wołowe, które są powszechnie dostępne w sprzedaży w naszych sklepach.
  1. Przygotowanie:
    1. Flaki wypłucz i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, aż zmiękną.
    2. Fasolę wypłucz i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie prawie miękka; odcedź.
    3. Drobno posiekaną cebulę, marchew, seler i czosnek smaż w oliwie, aż się zeszklą. Kiedy będą rumiane dodaj pastę pomidorową, a następnie połącz z flakami i fasolą.
    4. Duś przez pół godziny dodając stopniowo wino.
    5. Po 30 minutach wlej bulion, osól, popieprz do smaku i gotuj jeszcze na malutkim ogniu pół godziny.
    6. Przed podaniem posyp zupę parmezanem. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Busecca [w dialekcie zachodniej Lombardii büsèca, lub trippa alla milanese (flaki Milanese)], to drugie typowe danie popularne w Mediolanie i Lombardii. Na ogół przyrządzane w zimie.
    2. Historia: potrawa pochodząca z Mediolanu, po jakimś czasie rozprzestrzeniła się na tereny sąsiednie, stamtąd coraz dalej i wreszcie na całą Italię. Na przestrzeni wieków, w różnych regionach Włoch, często w każdej rodzinie, nabywa różniące się od siebie unikalne receptury.
    3. Flaczki są jednym z przedstawicieli dań kuchni mediolańskiej. Stąd epitet „busecconi” (co oznacza jeść flaki), który stał się przydomkiem Mediolańczyków.
    4. Büsèca (flaki) to podroby pochodzące z różnych części żołądka bydła, a nie jak się powszechnie sądzi, z ich jelit.

Brak komentarzy: