- Przygotowanie:
- Flaki wypłucz i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, aż zmiękną.
- Fasolę wypłucz i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie prawie miękka; odcedź.
- Drobno posiekaną cebulę, marchew, seler i czosnek smaż w oliwie, aż się zeszklą. Kiedy będą rumiane dodaj pastę pomidorową, a następnie połącz z flakami i fasolą.
- Duś przez pół godziny dodając stopniowo wino.
- Po 30 minutach wlej bulion, osól, popieprz do smaku i gotuj jeszcze na malutkim ogniu pół godziny.
- Przed podaniem posyp zupę parmezanem. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Busecca [w dialekcie zachodniej Lombardii büsèca, lub trippa alla milanese (flaki Milanese)], to drugie typowe danie popularne w Mediolanie i Lombardii. Na ogół przyrządzane w zimie.
- Historia: potrawa pochodząca z Mediolanu, po jakimś czasie rozprzestrzeniła się na tereny sąsiednie, stamtąd coraz dalej i wreszcie na całą Italię. Na przestrzeni wieków, w różnych regionach Włoch, często w każdej rodzinie, nabywa różniące się od siebie unikalne receptury.
- Flaczki są jednym z przedstawicieli dań kuchni mediolańskiej. Stąd epitet „busecconi” (co oznacza jeść flaki), który stał się przydomkiem Mediolańczyków.
- Büsèca (flaki) to podroby pochodzące z różnych części żołądka bydła, a nie jak się powszechnie sądzi, z ich jelit.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz