środa, 23 grudnia 2015

Zupa lombardzka z flaczków

Kuchnia włoska wg Macieja E. Halbańskiego
  1. Składniki na zupę:
    1. Flaki wołowe  —  50 dag;
    2. Boczek wędzony  —  12 dag;
    3. Fasola biała  —  10 dag;
    4. Pasta pomidorowa  —  1 łyżka;
    5. Marchewka  —  2 szt;
    6. Por, jego biała część  —  1 szt;
    7. Pietruszka  —  jedna średnia;
    8. Kapusta włoska  —  ¼ główki;
    9. Seler  —  kawałek;
    10. Oliwa  —  1 łyżka;
    11. Czosnek  —  1 ząbek;
    12. Sól, pieprz, szałwia  —  opcjonalnie;
    13. Twardy utarty ser  —  5 dag;;
    14. Jajka ugotowane na twardo  —  2 szt;
  1. Przygotowanie zupy:
    1. Flaki wypłucz, dokładnie oczyść, sparz kilkakrotnie wrzącą wodą (mowa o całym płacie żołądka) i gotuj około 3 godziny z obranymi warzywami w osolonej wodzie (2 l).
      Wg mnie najlepiej zastosuj gotowe, dostępne w handlu flaki sparzone, oczyszczone i pokrojone - skróci to czas gotowania i zaoszczędzi ci pracy.
    2. Uprzednio namoczoną fasolę gotuj do miękkości w małej ilości wody.
    3. Obsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i roztarty czosnek. Na koniec dodaj pastę pomidorową.
    4. Flaki (jeżeli zakupiłeś w całości) wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój na cienkie paski, to samo zrób z warzywami i włóż z powrotem do wywaru, w którym się gotowały.
    5. Dodaj do flaków odcedzoną fasolę, boczek ze zrumienioną cebulą i pastą pomidorową. Zagotuj przyprawiając solą i pieprzem.
    6. Podawaj zupę gorącą, posypaną szałwią i tartym serem. Na wierzch połóż pokrojone na ćwiartki jajka.
    7. Zupę można również przyrządzić z flaczkami cielęcymi.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Na flaki można przeznaczyć wszystkie 4 części żołądka: księgi, żwacz, czepiec oraz trawieniec, przy czym uważa się, że największą wartość kulinarną mają trawieniec i żwacz.
    2. Typowe dania tradycyjnej kuchni włoskiej wykonane z flaków to:
      1. Trippa alla Genovese - Flaki po genueńsku (często z fasolą).
      2. Trippa di Moncalieri - Flaki z Moncalieri (rodzaj wędliny z flaków).
      3. Trippa alla fiorentina - Flaki po Florencku (flaki z sosem pomidorowym i warzywami).
      4. Trippa alla Romana - Flaki à la Romana (z sosem pomidorowym).
      5. Lampredotto - Kanapka, sandwich florencki z flaków często polany jakimś pikantnym sosem lub sosem zielonym salsa verde... Taki regionalny street food w bułce.
      6. Busecca - Flaki po mediolańsku.
      7. Zuppa marescialla - Zupa Marszałkowej (z mieszanych flaków, z pomidorami, ziemniakami)

Brak komentarzy: