- Przygotowanie zupy:
- Flaki wypłucz, dokładnie oczyść, sparz kilkakrotnie wrzącą wodą (mowa o całym płacie żołądka) i gotuj około 3 godziny z obranymi warzywami w osolonej wodzie (2 l).
Wg mnie najlepiej zastosuj gotowe, dostępne w handlu flaki sparzone, oczyszczone i pokrojone - skróci to czas gotowania i zaoszczędzi ci pracy.
- Uprzednio namoczoną fasolę gotuj do miękkości w małej ilości wody.
- Obsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i roztarty czosnek. Na koniec dodaj pastę pomidorową.
- Flaki (jeżeli zakupiłeś w całości) wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój na cienkie paski, to samo zrób z warzywami i włóż z powrotem do wywaru, w którym się gotowały.
- Dodaj do flaków odcedzoną fasolę, boczek ze zrumienioną cebulą i pastą pomidorową. Zagotuj przyprawiając solą i pieprzem.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną szałwią i tartym serem. Na wierzch połóż pokrojone na ćwiartki jajka.
- Zupę można również przyrządzić z flaczkami cielęcymi.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Na flaki można przeznaczyć wszystkie 4 części żołądka: księgi, żwacz, czepiec oraz trawieniec, przy czym uważa się, że największą wartość kulinarną mają trawieniec i żwacz.
- Typowe dania tradycyjnej kuchni włoskiej wykonane z flaków to:
- Trippa alla Genovese - Flaki po genueńsku (często z fasolą).
- Trippa di Moncalieri - Flaki z Moncalieri (rodzaj wędliny z flaków).
- Trippa alla fiorentina - Flaki po Florencku (flaki z sosem pomidorowym i warzywami).
- Trippa alla Romana - Flaki à la Romana (z sosem pomidorowym).
- Lampredotto - Kanapka, sandwich florencki z flaków często polany jakimś pikantnym sosem lub sosem zielonym salsa verde... Taki regionalny street food w bułce.
- Busecca - Flaki po mediolańsku.
- Zuppa marescialla - Zupa Marszałkowej (z mieszanych flaków, z pomidorami, ziemniakami)
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz