- Przygotowanie:
- Kapustę sparz, zdejmij całe liście (kilka), a pozostałą drobno pokrój nożem.
- Kaszę jęczmienną obsmaż na patelni (prażenie bez tłuszczu). Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody (ciut mniej niż 2 szklanki - 340 ml). Pozostaw na 20 min - do spęcznienia. Po 20 min dodaj łyżkę oleju i ugotuj kaszę na sypko.
- Marchew i cebulę obierz, drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Ostudź.
- Kaszę wymieszaj z poszatkowaną kapustą i smażonymi warzywami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowany farsz układaj na liściach kapusty i zawijaj gołąbki. Poukładaj je ciasno w rondlu i zalej śmietaną.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ÷ 200°C i umieść w nim, przykryte pokrywką, gołąbki na 30 ÷ 40 minut.
- Podawaj gorące, posypane posiekaną pietruszką.
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz