środa, 7 grudnia 2016

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Kuchnia ukraińska
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Kapusta biała  —  1 mała;
    2. Kasza jęczmienna  —  200 g;
    3. Marchew  —  200 g;
    4. Cebula  —  200 g;
    5. Masło  —  50 g;
    6. Śmietana 18%  —  1 szklanka;
    7. Olej roślinny  —  opcjonalnie;
    8. Sól, pieprz  —  do smaku;
    9. Nać pietruszki  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Kapustę sparz, zdejmij całe liście (kilka), a pozostałą drobno pokrój nożem.
    2. Kaszę jęczmienną obsmaż na patelni (prażenie bez tłuszczu). Przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody (ciut mniej niż 2 szklanki - 340 ml). Pozostaw na 20 min - do spęcznienia. Po 20 min dodaj łyżkę oleju i ugotuj kaszę na sypko.
    3. Marchew i cebulę obierz, drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Ostudź.
    4. Kaszę wymieszaj z poszatkowaną kapustą i smażonymi warzywami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
    5. Przygotowany farsz układaj na liściach kapusty i zawijaj gołąbki. Poukładaj je ciasno w rondlu i zalej śmietaną.
    6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ÷ 200°C i umieść w nim, przykryte pokrywką, gołąbki na 30 ÷ 40 minut.
    7. Podawaj gorące, posypane posiekaną pietruszką.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: