wtorek, 6 grudnia 2016

Gołąbki z grzybami

Kuchnia ukraińska
Gołąbki w poniższym przepisie są daniem postnym, jednak najlepiej smakują z dodatkiem pomieszanych mięs, np. wieprzowiny z jagnięciną lub wołowiny z mięsem drobiowym.
Aby przyrządzić je z mięsem, należy mięso pokroić na kawałki gulaszowe, a następnie szybko i krótko obsmażyć w wysokiej temperaturze oleju (niemalże punkt dymienia) wraz z cebulą. Po odparowaniu wody i gdy będą zeszklone na jasny brąz, zmniejsz płomień, podlej całość wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem (przy mięsie wołowym pomiń sól) i duś do miękkości. Z gotowego mięsa wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie i zmiel całość w maszynce do mielenia mięsa (broń Boże na miazgę), Mielonkę zmieszaj z farszem.
Podczas zakupu kapusty należy zwrócić uwagę na jej kształt oraz kolor. Najlepiej, jeśli jej główka jest spłaszczona i w zielonkawym odcieniu. Prawie biała bywa szorstka, twarda i włóknista.
  1. Składniki:
    1. Liście kapusty  —  kilka dużych;
    2. Grzyby świeże  —  50 dag;
      lub
      Grzyby suszone  —  10 dag;
    3. Ryż  —  ½ szklanki;
    4. Sos pomidorowy  —  250 g;
    5. Cebula  —  2 szt.;
    6. Olej roślinny  —  2 łyżki;
    7. Sól, pieprz, przyprawy  —  do smaku;
    8. Świeży koperek  —  opcjonalnie;
      lub
      natka pietruszki  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie kapusty:
    1. Pierwsza metoda: z oczyszczonej kapusty, przy pomocy małego ostrego noża, wytnij głąb. Następnie umieść ją w odpowiedniej wielkości garnku we wrzącej, gotującej się wodzie i obgotuj przez ok 5 ÷ 10 minut w zależności od wielkości główki. Po tym czasie pozostaw ją w tej wodzie jeszcze przez 30 minut. Następnie, po ostudzeniu, oddziel liście delikatnie, aby uch nie ponadrywać i pościnaj z nich grubsze kłącza.
      Druga metoda: kapustę oczyść wytnij gołąb. Włóż całą do dużego garnka, zalej wrzątkiem. Gotuj, stopniowo zdejmując liście, gdy zaczną mięknąć. Zetnij z liści grubsze kłącza.
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Jeżeli zdecydowałeś się na grzyby suszone, to grubo przed rozpoczęciem przygotowywania farszu, szybko, ale dokładnie przepłucz je w zimnej wodzie na durszlaku (cedzak), żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Następnie umieść grzyby w garnku z zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Pod koniec moczenia pomieszaj je łyżką, poczekaj kilka chwil, przełóż do innego garnka i zalej wodą, w której się moczyły. Uwaga! Zapewne w wodzie tej znajdują się jeszcze odrobinki piasku, więc pozwól im opaść na dno i dopiero dolewaj powoli pozostawiając odrobinę płynu na dnie. Gotuj wszystko do miękkości grzybów. Miękkie grzyby odcedź i pozostaw do ostygnięcia, a następnie drobno posiekaj.
      Wodę spod grzybów zachowaj, bo wykorzystasz ją do podlania gołąbków.
    2. Jeżeli zdecydowałeś się na świeże grzyby (z braku laku, mogą to być również pieczarki), drobno je posiekaj.
    3. Na głębokiej patelni (np. typu wok) rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, następnie grzyby, dodaj ugotowany na sypko ryż, dopraw solą, pieprzem, przyprawami i wszystko wymieszaj.
  1. Przygotowanie gołóąbków:
    1. Uzyskany farsz nakładaj po 2 ÷ 3 łyżki na liść kapusty i zawijaj gołąbki.
    2. Dno dużego, żaroodpornego garnka wyłóż niepotrzebnymi liśćmi kapusty, poukładaj ciasno na nich gołąbki, podlej odrobiną wody, a w przypadku grzybów suszonych, wywarem z pod grzybów i polej wszystko sosem pomidorowym.
    3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ÷ 200°C i umieść w nim, przykryte pokrywką, gołąbki na 30 ÷ 40 minut.
    4. Podawaj gorące, przybrane koperkiem lub natką pietruszki.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Przygotowanie ryżu na sypko wymaga poświęcenia czasu. Ja w tym przypadku stosuję garnek do gotowania na parze.
      Najpierw, we wkładce cedzakowej garnka, płuczę ryż pod bieżącą zimną wodą. Płuczę dotąd, aż woda przestanie być mętna i stanie się czysta i przeźroczysta. Dzięki temu nasz ryż nie będzie się kleił.
    2. W garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość osolonej wody i wkładam do niego wkładkę cedzakową z ryżem. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć i ryż w niej zacznie wirować, zmniejszam płomień. Od tego momentu gotuję ryż jeszcze przez 5 minut.
    3. Po upływie pięciu minut wyjmuję wkładkę z ryżem, automatycznie odcedzając go z wody.
    4. Z garnka wylewam znaczną jej część. Pozostawiam jej na dnie około 2,5 cm - tyle aby po włożeniu wkładki z ryżem do garnka, ryż z wodą nie miał kontaktu.
    5. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień, przykrywam garnek pokrywką i paruję ryż do jego miękkości (ok. 10 minut).
      W ten sposób przyrządziłeś swój ryż idealnie sypki. Ryż podawaj od razu, albo po owinięciu go w koc przechowuj gorący przez jakiś czas.
    W naszym przepisie, ryż do gołąbków pozostaw do ostygnięcia.

Brak komentarzy: