poniedziałek, 19 grudnia 2016

Naleśniki lub krokiety z farszem do pierogów ruskich

Z przepisów Babci Michaliny z moimi modyfikacjami
W poprzednim poście podałem przepis wg Gregorhspeeda na „bezlepce” z farszem na pierogi ruskie, czas więc podać, lub niektórym przypomnieć o naleśnikach lub krokietach z tymże farszem, które również przygotowuje się szybciej niż tradycyjne pierogi.
Naleśniki czy krokiety smakują wybornie, zwłaszcza z filiżanką gorącego barszczu czerwonego, lub żurku, czy postnego barszczu białego na suszonych grzybach.

W obydwu przypadkach cała filozofia tkwi w przygotowaniu smacznego farszu na pierogi ruskie i dobrego ciasta na naleśniki.

Gdy przygotujesz farsz i usmażysz naleśniki według przepisów, do których odsyłają cię powyższe odnośniki, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
  1. Przygotowanie naleśników z nadzieniem na pierogi ruskie:
    1. Składniki: farsz na pierogi ruskie; placuszki naleśnikowe; gęsta śmietana lub jogurt grecki;
Ułóż płasko farsz na połowie placuszka naleśnikowego i nakryj go drugą pustą połową placka. Następnie złóż go jeszcze na pół tworząc naleśnika - jak na fotce. Przed spożyciem obsmaż naleśniki na maśle. Podawaj gorące z kleksem kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego z filiżanką barszczu czerwonego, białego lub żurku.
  1. Przygotowanie krokietów z nadzieniem na pierogi ruskie:
    1. Składniki: farsz na pierogi ruskie; placuszki naleśnikowe; roztrzepane, lekko osolone jajko; bułka tarta;
Ułóż płasko farsz na środku placuszka naleśnikowego. Układaj farsz w kwadracie, abyś mógł zwinąć placek jak gołąbka - patrz foto po prawej. Przed spożyciem posmaruj krokieta, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym jajkiem, obtocz w bułce tartej i obsmaż na maśle. Podawaj gorące z filiżanką barszczu czerwonego, białego lub żurku.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Naleśniki i krokiety we wstępnym stadium obróbki (przed obsmażaniem) można przechowywać pod przykryciem w lodówce 2÷3 dni.

Brak komentarzy: