wtorek, 20 grudnia 2016

Marynowane kruczenyky z liści kapusty

Kuchnia ukraińska. Z zapisków Babci Michaliny.
W notatkach mojej babci przepis ten zatytułowany jest: Квашені крученики з капусти - Marynowane kruczenyky z kapusty. Próbowałem znaleźć w słownikach ukraińskich i rosyjskich tłumaczenia do słowa „крученики” i niestety nie znalazłem, więc jest to zapewne nazwa własna, regionalna nie przetłumaczalna na nasz język. Ktoś powie tak: Czemu się chłopie uczepiłeś jakiejś tam nazwy? Nazwij przepis marynowane liście kapusty i nie potrzebujesz do tego jakichś tam kruczenyków!
Otóż chodzi o sam fakt, bo okazuje się, że na Ukrainie kruczenyky, są pewnego rodzaju „zawijańcami czy rolowańcami”, czyli zawiniętym farszem w kawałek mięsa - polski zraz, rolada. W związku z czym, należy mniemać, że przedstawiony tu przepis jest wstępnym przygotowaniem kapusty do jakiegoś farszu. Koniec z końcem, ta marynowana kapusta, jest sama w sobie smaczna i można ją serwować jako dodatek do mięs i ryb.
Kupiłeś zbyt dużą kapustę, której nie zużyłeś w całości np. do gołąbków, nie chcesz jej szatkować, albo nie masz na to czasu, a chciałbyś ją wykorzystać, zrób marynowane kruczenyky z kapusty. Oto niezły pomysł oraz oryginalna receptura na wykorzystanie liści kapusty jako sałatki do głównych dań lub po prostu jako przekąski, bo kapusta ta - nie zależnie w jakiej marynacie ją przygotujesz - jest smaczna, krucha i niepowtarzalna. Dodatkowym atutem kruczenyków z kapusty jest to, że można je przechowywać (np. w lodówce) bardzo długo.
  1. Składniki:
    1. Liście kapusty  —  opcjonalnie;
    2. Marchewka  — 5 ÷ 6 szt.; 
    3. Czosnek  —  6 ząbków;
    4. Ocet 10%  —  250 ml;
    5. Sól  —  opcjonalnie;
    6. Cukier  —  10 ÷ 15 łyżek¹ lub opcjonalnie;
    7. Czarny pieprz  —  opcjonalnie;
    8. Woda  —  5 ÷ 6 szklanek;
  1. Przygotowanie:
    1. Przygotuj lub wykorzystaj pozostałe liście kapusty sporządzone wg tego przepisu i zawiń je tak, jak zawija się gołąbki, ale tym razem zrób to bez farszu.
    2. Grubo zetrzyj obraną ze skórki marchew. Następnie posiekaj obrane ze skórki ząbki czosnku.
    3. W czystej kamionce lub słoju układaj warstwami na przemian: zwiniętą kapustę, trochę posiekanego czosnku i startą marchewkę; i znowu: zwiniętą kapustę, trochę posiekanego czosnku i startą marchewkę; do wyczerpania produktów.
      Zalej wszystko zalewą.
    4. Zawartość zalewy: woda, czarny pieprz, sól, cukier, ocet.
    5. Gotowe do spożycia po 2 ÷ 3 dniach.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Autor tego pomysłu użył przysłowiowej szczypty cukru (jego zalewa nie jest syropem) i znikomą ilość wody, albo wcale, gdyż kruczenyky w jego przepisie są smaczną przekąską lub dodatkiem do dań głównych, które wykorzystuje się po wyjęciu i odcedzeniu z zalewy. W jego przepisie zalewa pozostaje niewykorzystana.
    2. ad¹ Większa ilość cukru (jak w składnikach) utworzy z zalewy smaczny syrop, który może stać się dodatkiem do utworzenia "jakiejś" sałatki. Natomiast jeżeli chcesz kruczenyky z kapusty wykorzystać jako zakąskę, lub składnik ostrej sałatki, ogranicz ilość cukru. Tak na prawdę, to proporcja składników zalewy do marynaty jest indywidualną potrzebą jej twórcy. Do zalewy możesz dodawać każde składniki przyprawowe. Tworząc zalewę na słodko dodaj goździki, na ostro papryczki chili, lub jak pomysłodawca kruczenyków z kapusty, ogranicz się do marchewki (w ilości podanej w składnikach), czosnku (w ilości podanej w składnikach), octu (w ilości podanej w składnikach), soli (opcjonalnie), cukru (do złamania smaku) i pieprzu do smaku. Autor przepisu nic nie wspomina o wodzie, czyli być może zalał kruczenyky samym octem po to aby kapusta była kwaśna i krucha. Domyślam się, że kapusta po wyjęciu z zalewy, po dodaniu innych warzyw, takich jak pomidor, utworzą niepowtarzalny dodatek do mięs duszonych w sosie własnym, lub zakąskę do ryb smażonych, albo dodatek do sosów o charakterze kwaśnym.
    3. Można zmienić kolor kapusty umieszczając między warstwami plastry surowych buraków, które również mogą zwieńczyć swoją obecnością zawartość smakową przyrządzonych sałatek czy zakąsek.
    4. Przepis ten, pozostawiam jakby niedokończony, gdyż kruczenyky z kapusty mogą stać się bazą kapuścianą do wielu kombinacji potraw - np. do gołąbków.

Brak komentarzy: