wtorek, 20 grudnia 2016

Kruczeniki ze śliwkami,
czyli roladki z kurczaka faszerowane suszonymi śliwkami

Kuchnia ukraińska
Nie do pomyślenia jest, aby w kuchni ukraińskiej obyło się bez wyszukanych potraw mięsnych.
Kruczeniki (крученики), to oryginalna, regionalna potrawa z pikantnym akcentem, i aby ją przyrządzić, trzeba przygotować kawałki mięsa lub ryby, które należy delikatnie rozbić (rozpłaszczyć), położyć wewnątrz farsz i zwinąć w ciasne rurki, roladki.
Roladki mogą być nadziane pieczarkami, serem, warzywami, owocami - wszystkim, co wydumacie w swojej kulinarnej wyobraźni!
  1. Składniki:
    1. Filety z kurczaka  —  30 dag;
    2. Suszone śliwki bez pestek  —  15 dag;
    3. Majonez  —  100 g;
    4. Śmietana  —  50 ml;
    5. Sos sojowy  —  40 ml;
    6. Cebula  —  1 szt.;
    7. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Filety z kurczaka wypłucz, osusz za pomocą papierowych ręczników i przekrój wzdłuż na cienkie placki, lekko utłucz, posyp pieprzem, solą. Pozostaw przykryte na 15 minut.
    2. W miedzy czasie przygotuj marynatę: sos sojowy wymieszaj z majonezem do jednolitej konsystencji, dodaj pokrojoną w półksiężyce cebulę, następnie umieść w niej mięso kurczaka i pozostaw na około 2 ÷ 4 godziny w chłodnym miejscu.
    3. Śliwki dobrze wypłucz, trochę pomocz w wodzie i osusz na ręcznikach papierowych.
    4. Na kawałkach mięsa ułóż śliwki, każdy zroluj i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką.
    5. Kruczeniki umieść w żaroodpornym naczyniu, zalej zaprawą sojowo-majonezową, śmietaną i piec około 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
    6. Podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. W oczekiwaniu na pomysł!

Brak komentarzy: