środa, 21 grudnia 2016

Kruczenyky z serem i bekonem, czyli roladki z kurczaka faszerowane serem i bekonem

Kuchnia ukraińska
Dziś proponuję ukraińskie „крученики (wymawiamy: kruczenyky)” nadziewane farszem sporządzonym z bekonu, sera, masła i śmietany, pieczone wraz z ziemniakami pokrojonymi w talarki.
W Polsce Rolada, zraz – rodzaj potrawy mięsnej. Przygotowuje się ją przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, jednak najczęściej stosuje się boczek, kiełbasę, ogórek kiszony, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Przyprawy to głównie papryka, pieprz i musztarda. Na Górnym Śląsku jest ona często spożywana z modrą kapustą (śl. modro kapusta) oraz kluskami śląskimi. [wikipedia]
  1. Składniki:
    1. Filet z kurczaka  —  50 dag;
    2. Twardy ser  —  15 dag;
    3. Bekon (boczek)  —  10 dag;
    4. Masło śmietankowe (r.t.¹)  —  5 dag;
    5. Kwaśna śmietana (r.t.)  —  3 łyżki;
    6. Nać pietruszki  —  opcjonalnie;
    7. Ziemniaki  —  50 dag;
    8. Olej  —  opcjonalnie;
    9. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Filety z kurczaka wypłucz, osusz za pomocą papierowych ręczników i przekrój wzdłuż na cienkie placki, lekko utłucz, posyp pieprzem i solą i pozostaw przykryte na 15 minut.
    2. Ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w krążki
    3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    4. Bekon pokrój na cienkie plasterki.
    5. Na farsz: śmietanę, masło, posiekaną pietruszkę, oraz sól i pieprz do smaku zmiksuj (małe obroty) na jednolitą kremową masę. Następnie dodaj ser z bekonem i dobrze wymieszaj.
    6. Na kawałkach mięsa ułóż farsz, każdy zroluj jak gołąbka i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką.
    7. Formę wyściel folią do pieczenia, posmaruj olejem, połóż warstwę pokrojonych ziemniaków a na niej kruczeniki. Wszystko przykryj folią do pieczenia.
    8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C i piec przez 1 godzinę.
    9. Podawaj gorące wraz z upieczonymi ziemniakami.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad ¹ Temperatura pokojowa (ang. room temperature, oznaczana często skrótem r.t. albo R.T.).

Brak komentarzy: