Kuchnia ukraińska | |
Dziś proponuję ukraińskie „крученики (wymawiamy: kruczenyky)” nadziewane farszem sporządzonym z bekonu, sera, masła i śmietany, pieczone wraz z ziemniakami pokrojonymi w talarki. | |
W Polsce Rolada, zraz – rodzaj potrawy mięsnej. Przygotowuje się ją przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, jednak najczęściej stosuje się boczek, kiełbasę, ogórek kiszony, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Przyprawy to głównie papryka, pieprz i musztarda. Na Górnym Śląsku jest ona często spożywana z modrą kapustą (śl. modro kapusta) oraz kluskami śląskimi. [wikipedia] |
Strony w Nagłówku
środa, 21 grudnia 2016
Kruczenyky z serem i bekonem, czyli roladki z kurczaka faszerowane serem i bekonem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz