- Przygotowanie:
- Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kosteczkę.
- Grzyby oczyść, wypłucz w zimnej wodzie i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż całość do czasu, aż cała woda z pod grzybów wyparuje.
- Gdy grzyby z cebulą ostygną, dodaj do nich starty na tarce o grubych oczkach ser, pokrojone w kostkę jajka i łyżeczkę posiekanego koperku – wszystko wymieszaj doprawiając przyprawami.
- Polędwiczki wieprzowe pokrój na płaskie, duże kawałki i ubij tłuczkiem na cienkie kotlety. Ubite kotlety posyp odrobiną soli, pieprzu oraz przypraw i pozostaw przykryte na 15 minut.
- Na każdym kawałku mięsa połóż łyżkę farszu, każdy zroluj jak gołąbka i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką. Gotowe roladki obsmaż na oleju ze wszystkich stron, a następnie powyjmuj delikatnie wykałaczki lub nici.
- Na sos: śmietanę oraz koncentrat pomidorowy wymieszaj dokładnie z wodą (można dodać kopiatą łyżkę mąki) – nie zapomnij o przyprawach.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż ciasno zraziki i polej je przygotowanym sosem. Umieść przykryte pokrywką naczynie w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 ÷ 180°C i piec przez 1 godzinę.
- Podawaj gorące, posypane posiekanym koperkiem lub tylko nim przybrane (patrz foto) z ziemniakami, kaszą, ryżem itp.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Zamiast świeżych grzybów możesz zastosować pieczarki z np. sosem pieczarkowym - jak na foto.
- W składnikach napisałem sól, pieprz, przyprawy; Te ostatnie (jakie i w jakiej ilości) pozostawiam Twojej kulinarnej wyobraźni.
Na pewno można w wodzie, którą będziesz dolewać do sosu, ugotować liść laurowy i ziele angielskie, ponad to do grzybów pasuje rozmaryn, świeży tymianek i cząber. Z przyprawami należy postępować jednak ostrożnie, bo jak powiedziała pewna dama: Ja jestem purystką jeśli idzie o grzyby - uważam, że nie ma ich co psuć zbyt intensywnym doprawianiem. Sól, pieprz i dużo koperku - i mi nic nie trzeba więcej do szczęścia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz