piątek, 23 grudnia 2016

Zrazy (roladki) schabowe, nadziane żółtym serem i czerstwą skórką chleba

Kuchnia ukraińska
Dzisiaj polecam ukraińskie Крученики зі свинини - kruczenyky wieprzowe, które można podawać jako danie główne z ziemniakami, kaszami lub ryżem z dodatkiem jakiejś niewyszukanej surówki, sałatki, zasmażanych buraczków itp.
Jeszcze raz pozwolę sobie wrócić do ukraińskiego słowa крученики (wymawiamy: kruczenyky). Słowa, które w żadnym słowniku czy translatorze Ukraińsko-Polskim nie wskazuje na nasze rodzime „roladki” czy „zraziki”. Czemu więc, bez pardonu, tytułuję ukraiński przepis jako ZRAZY czy ROLADKI? Otóż dla tego, że: кручени - skręcone (coś); кручени-ки - spiralki, „kręconki”, „skręcanki”. Myślę, że czas najwyższy aby językoznawcy uznali i dodali do słowników jeszcze jedno słowo крученики jako zrazy czy roladki.
  1. Składniki:
    1. Schab wieprzowy  —  50 dag;
    2. Ser  —  15 dag;
    3. Cebula  —  2 szt.;
    4. Marchewka  —  1 szt.;
    5. Śmietana  —  2 łyżki;
    6. Koperek  —  1 pęczek;
    7. Pietruszka  —  1 pęczek;
    8. Skórki czerstwego chleba  —  opcjonalnie;
    9. Olej  —  opcjonalnie;
    10. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso pokrój na cienkie kotlety i rozbij tłuczkiem do ubijania mięsa. Ubite kotlety posyp solą oraz pieprzem i pozostaw przykryte na 15 minut.
    2. W między czasie przygotuj farsz:
      1. jedną cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem na złoty kolor, zdejmij z ognia i pozostaw do schłodzenia. Do schłodzonej cebuli dodaj posiekany koperek oraz pietruszkę, starty na tarce o grubych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając delikatnie solą i pieprzem.
    3. Na każdym kawałku mięsa połóż skórkę czerstwego chleba oraz łyżkę farszu, każdy zroluj jak gołąbka i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką.
    4. Gotowe roladki obsmaż na oleju ze wszystkich stron, a następnie powyjmuj delikatnie wykałaczki lub nitki.
    5. Na sos (zastosuj dużą patelnie z pokrywką) :
      1. pozostałą cebulę oraz marchewkę pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij je na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Wykonuj tą czynność w następujący sposób: Na rozgrzany olej wrzucasz cebulę i mieszając drewnianą łyżką szklisz ją na złoto; dorzucasz marchewkę i dalej mieszając oba składniki smażysz na gładko do miękkości marchewki.
    6. Do gotowego sosu powkładaj roladki i pod przykryciem, na małym ogniu duś całość jeszcze przez około 30 minut.
    7. Podawaj gorące!
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: