Kuchnia ukraińska | |
Dzisiaj polecam ukraińskie Крученики зі свинини - kruczenyky wieprzowe, które można podawać jako danie główne z ziemniakami, kaszami lub ryżem z dodatkiem jakiejś niewyszukanej surówki, sałatki, zasmażanych buraczków itp. | |
Jeszcze raz pozwolę sobie wrócić do ukraińskiego słowa крученики (wymawiamy: kruczenyky). Słowa, które w żadnym słowniku czy translatorze Ukraińsko-Polskim nie wskazuje na nasze rodzime „roladki” czy „zraziki”. Czemu więc, bez pardonu, tytułuję ukraiński przepis jako ZRAZY czy ROLADKI? Otóż dla tego, że: кручени - skręcone (coś); кручени-ки - spiralki, „kręconki”, „skręcanki”. Myślę, że czas najwyższy aby językoznawcy uznali i dodali do słowników jeszcze jedno słowo крученики jako zrazy czy roladki. |
Strony w Nagłówku
piątek, 23 grudnia 2016
Zrazy (roladki) schabowe, nadziane żółtym serem i czerstwą skórką chleba
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz