środa, 28 grudnia 2016

Rolada wieprzowa, nadziewana suszonymi wiśniami i morelami

Kuchnia ukraińska wg Babci Michaliny
Połączenie soczystej wieprzowiny z suszonymi kwaśnymi owocami, swym smakiem i wyglądem może zachwycić nawet wymagających smakoszy.
A przygotowanie tego „smakołyku” własnymi rękami z kieliszkiem dobrego wina, może tylko spotęgować wykwintność i smak potrawy!
  1. Składniki:
    1. Mostek wieprzowy  —  1,5÷2 kg ;
    2. Brandy lub rum  —  50 ml;
    3. Suszone wiśnie i morele  —  15 dag;
    4. Żelatyna instant  —  1 łyżka;
    5. Olej  —  opcjonalnie;
    6. Sól i pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Owoce wypłucz, osusz za pomocą papierowych ręczników, umieść w miseczce, zalej brandy lub rumem i pozostaw przykryte na 1 godzinę. Po godzinie owoce wyjmij i pokrój na małe kawałki.
    2. Mostek wieprzowy przygotuj w następujący sposób:
      1. Ostrym nożem do mięsa natnij (wzdłuż włókien) plastry. Nie rozcinaj mięsa do końca, pozostaw 2 cm, łączące kawałki ze sobą. Patrz rysunek poniżej:
      2. Nacięte mięso rozłóż na stolnicy i delikatnie, aby nie uszkodzić łączeń, rozklep mięso tłuczkiem.
      3. W rozklepanym mięsie możesz dodatkowo ponacinać (wskazane) w środku włókna (ścięgna) z obu stron każdego plastra, po to, aby w trakcie obróbki cieplnej mięso nam się nie pościągało, pokurczyło. Nacinając nie poprzecinaj mięsa na wylot.
      4. Sól i świeżo zmielony pieprz wymieszaj z olejem i posmaruj otrzymaną zaprawą plastry mięsa z obu stron.
      5. Ułóż rozłożone mięso na stolnicy, posyp cienką warstwą z wewnętrznej strony żelatyną, ułóż posiekane owoce i zawiń mięso w rulon.
      6. Zawinięte mięso zwiąż przy pomocy sznurka wędliniarskiego tak, jak się wiąże szynkę.
        Patrz filmik:
    3. Owiń związaną roladę folią do pieczenia, następnie umieść ją w gorącym piekarniku (150 ÷ 170°C) i piec przez około 1 godziny (w zależności od wielkości rolady).
    4. Po godzinie wyjmij roladę z pieca, delikatnie ściągnij folię i pokrój ją na dość grube plastry - cięcia wykonuj na blasze do pieczenia, aby rolada ci się nie rozleciała. Umieść ją jeszcze na 15 ÷ 20 min w piekarniku do zrumienienia zewnętrznej warstwy.
    5. Podawaj gorącą z bułeczkami, udekorowaną gałązkami pietruszki oraz lampką czerwonego wina.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: