Rolada wieprzowa, nadziewana suszonymi wiśniami i morelami
Kuchnia ukraińska wg Babci Michaliny
Połączenie soczystej wieprzowiny z suszonymi kwaśnymi owocami, swym smakiem i wyglądem może zachwycić nawet wymagających smakoszy.
A przygotowanie tego „smakołyku” własnymi rękami z kieliszkiem dobrego wina, może tylko spotęgować wykwintność i smak potrawy!
Składniki:
Mostek wieprzowy — 1,5÷2 kg ;
Brandy lub rum — 50 ml;
Suszone wiśnie i morele — 15 dag;
Żelatyna instant — 1 łyżka;
Olej — opcjonalnie;
Sól i pieprz — opcjonalnie;
Przygotowanie:
Owoce wypłucz, osusz za pomocą papierowych ręczników, umieść w miseczce, zalej brandy lub rumem i pozostaw przykryte na 1 godzinę. Po godzinie owoce wyjmij i pokrój na małe kawałki.
Mostek wieprzowy przygotuj w następujący sposób:
Ostrym nożem do mięsa natnij (wzdłuż włókien) plastry. Nie rozcinaj mięsa do końca, pozostaw 2 cm, łączące kawałki ze sobą. Patrz rysunek poniżej:
Nacięte mięso rozłóż na stolnicy i delikatnie, aby nie uszkodzić łączeń, rozklep mięso tłuczkiem.
W rozklepanym mięsie możesz dodatkowo ponacinać (wskazane) w środku włókna (ścięgna) z obu stron każdego plastra, po to, aby w trakcie obróbki cieplnej mięso nam się nie pościągało, pokurczyło. Nacinając nie poprzecinaj mięsa na wylot.
Sól i świeżo zmielony pieprz wymieszaj z olejem i posmaruj otrzymaną zaprawą plastry mięsa z obu stron.
Ułóż rozłożone mięso na stolnicy, posyp cienką warstwą z wewnętrznej strony żelatyną, ułóż posiekane owoce i zawiń mięso w rulon.
Zawinięte mięso zwiąż przy pomocy sznurka wędliniarskiego tak, jak się wiąże szynkę. Patrz filmik:
Owiń związaną roladę folią do pieczenia, następnie umieść ją w gorącym piekarniku (150 ÷ 170°C) i piec przez około 1 godziny (w zależności od wielkości rolady).
Po godzinie wyjmij roladę z pieca, delikatnie ściągnij folię i pokrój ją na dość grube plastry - cięcia wykonuj na blasze do pieczenia, aby rolada ci się nie rozleciała. Umieść ją jeszcze na 15 ÷ 20 min w piekarniku do zrumienienia zewnętrznej warstwy.
Podawaj gorącą z bułeczkami, udekorowaną gałązkami pietruszki oraz lampką czerwonego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz