czwartek, 29 grudnia 2016

Wołyńskie kruczenyky (zrazy) z kapustą

Kuchnia ukraińska wg Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Mięso wieprzowe  —  50 dag;
    2. Kiszona kapusta  —  30 dag;
    3. Cebula  —  1 szt.;
    4. Kwaśna śmietana  —  ok. 4 łyżki;
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;
    6. Bułka tarta  —  opcjonalnie;
    7. Olej  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Wieprzowinę potnij w plastry, rozbij młotkiem do ubijania mięsa i lekko oprósz solą oraz pieprzem.
    2. Następnie, drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju, na złoty kolor, dodaj odciśniętą z soku kapustę, sól oraz pieprz do smaku i duś mieszając przez 10 minut.
    3. Na plastrach mięsa umieszczaj po łyżce farszu, zawijaj jak gołąbka i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką.
    4. Każdy zraz posmaruj śmietaną, obtocz w bułce tartej i obsmaż na złoty kolor.
    5. Wszystkie zraziki ułóż na głębokiej patelni, posmaruj śmietaną zmieszaną z solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut.
    6. Podawaj gorące (np w sosie beszamelowym¹) z ryżem.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad ¹  —  Sos beszamelowy lub Sos biały

Brak komentarzy: