piątek, 9 lutego 2018

Barszcz wiosenny

Z przepisów Marii Disslowej
     Porcji: dla 4 osób.

Ciekawostka: w składnikach potrawy M. Disslowa wyszczególnia łobodę. Zapewne nie wszyscy wiedzą, że jej świeże, młode liście można wykorzystać do wiosennych sałatek, natomiast starsze, sparzone wrzątkiem do nadzienia naleśników i pierogów, oraz do przyrządzania tart, makaronów, zup, piure i aromatycznych ciast. W kuchniach regionalnych znane są połączenia łobody z kaszą, głównie jęczmienną.
Roślina ta, po przyrządzeniu przypomina szpinak (smakowo i wizualnie), więc można stosować ją do przygotowania potraw, w których zazwyczaj użylibyśmy szpinaku.
  1. Składniki na barszcz wiosenny:
    1. Kości np. wołowe — ½ kg;
    2. Jarzynka — jak do rosołu;
    3. Szczaw — 1 garstka;
    4. Łoboda [1] — 1 garstka;
    5. Botwinka — 1 garstka;
    6. Szczypior — 1 garstka;
    7. Koperek — 1 garstka;
    8. Natka pietruszki — 1 garstka;
    9. Świeże grzyby lub pieczarki — kilka;
    10. Masło — 3 dag;
    11. Zakwas żytni — ½ l;
    12. Śmietana — ½ l;
    13. Mąka — 2 dag;
    14. Sól — ½ łyżki;
  1. Przygotowanie barszczu wiosennego:
    1. Ugotuj w 1 litrze wody kości z jarzynką.
    2. Opłukaną i posiekaną w paski całą zieleninę oraz grzyby (składniki 3 ÷ 9) duś w maśle na małym ogniu przez ok. 15 min - zastosuj dość duży garnek.
    3. Po tym czasie wlej do niej zakwas i rosół ugotowany na kościach, osól i podpraw rozbitą śmietaną z mąką.
    4. Po zagotowaniu podawaj np. z jajami ugotowanymi na twardo
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ad 1 - łobodę (kosmosa) możesz zastąpić drugą garstką szczawiu.
    2. Kosmosa jest chwastem i rośnie gdzie się da, na łąkach, wysypiskach śmieci, przy domach i drogach.
      W Polsce występuje kilka odmian komosy a najpopularniejsze z nich i nadające się do spożycia to jednoroczna komosa biała oraz wieloletnia komosa strzałkowata.
      Roślina ta ma liczne nazwy ludowe: bańdocha, dobry Henryczek, faćka, gęsia stopa, jarmucha, jarmuż, jarmużka, kosmosa, lebida, łapucha, łoboda, łopucha, mączyniec, natyna, szabaga, warmuz czy wołok. W Chinach znana jest jako „pachnące kości tygrysa”. Tam też jest powszechnie spożywanym warzywem, które znaleźć można nawet w restauracyjnych menu.
    3. Komosa jest odżywczym warzywem bogatym w witaminy A, B1, B2 i C oraz mikroelementy. Zawiera sporą ilość węglowodanów i białek. Jej nasiona bogate są w tłuszcze i albuminy.
Kosmosa strzałkowataŁoboda


Źródła:
Wikipedia;
Lesley Bremness, Wielka księga ziół, Warszawa 1991;
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: