|
|
Z przepisów Marii Disslowej |
| Porcji: dla 4 osób. | |
|
Ciekawostka: w składnikach potrawy M. Disslowa wyszczególnia łobodę. Zapewne nie wszyscy wiedzą, że jej świeże, młode liście można wykorzystać do wiosennych sałatek, natomiast starsze, sparzone wrzątkiem do nadzienia naleśników i pierogów, oraz do przyrządzania tart, makaronów, zup, piure i aromatycznych ciast. W kuchniach regionalnych znane są połączenia łobody z kaszą, głównie jęczmienną. Roślina ta, po przyrządzeniu przypomina szpinak (smakowo i wizualnie), więc można stosować ją do przygotowania potraw, w których zazwyczaj użylibyśmy szpinaku. | |
| Kosmosa strzałkowata | Łoboda |
|
Źródła: Wikipedia; Lesley Bremness, Wielka księga ziół, Warszawa 1991; M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931. |



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz