sobota, 10 lutego 2018

Śniadaniowa potrawka z komosy

Z przepisów Łukasza Łuczaja
Porcja dla 1 osoby.
  1. Składniki na śniadaniową potrawkę:
    1. Liście komosy białej — 2 garście;
    2. Czosnek — 2 ząbki;
    3. Śmietana — 2 łyżki;
    4. Oliwa z oliwek lub masło — opcjonalnie;
    5. Pieprz — do smaku;
    6. Sól — do smaku;
    7. Natka posiekanej pietruszki — do posypania potrawki;
  1. Przygotowanie śniadaniowej potrawki:
    1. Liście komosy wrzucić do gotującej się wody na 2 minuty. Następnie odcedź (możesz przelać zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor) i posiekaj.
    2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż i dodaj posiekane liście komosy. Duś przez około 5 ÷ 10 minut.
    3. Na koniec zabiel śmietaną, posyp posiekaną pietruszką, dopraw solą i pieprzem.
    4. Można jeść prosto z patelni, zagryzając ulubionym pieczywem.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Dodatkowo możesz wbić jajko, przykryć i dusić jeszcze przez 10 min na bardzo małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.


Źródło:
Łukasz Łuczaj, Dzika kuchnia, Warszawa 2013.

Brak komentarzy: