- Przygotowanie śniadaniowej potrawki:
- Liście komosy wrzucić do gotującej się wody na 2 minuty. Następnie odcedź (możesz przelać zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor) i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż i dodaj posiekane liście komosy. Duś przez około 5 ÷ 10 minut.
- Na koniec zabiel śmietaną, posyp posiekaną pietruszką, dopraw solą i pieprzem.
- Można jeść prosto z patelni, zagryzając ulubionym pieczywem.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Dodatkowo możesz wbić jajko, przykryć i dusić jeszcze przez 10 min na bardzo małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Źródło:
Łukasz Łuczaj, Dzika kuchnia, Warszawa 2013.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz