- Przygotowanie:
- Plastry mięsa wypłucz w zimnej wodzie, osusz za pomocą papierowych ręczników i rozbij tłuczkiem. Ponacinaj wzdłuż i wszerz ścięgna za pomocą ostrego nożyka – rób to z wyczuciem, żeby nie przeciąć mięsa na wylot. Umieść mięso w naczyniu ( miska, rondel – w czymś, co ma pokrywkę).
- Cebulę pokrój w grube krążki i włóż do miski z mięsem, dodaj liścia laurowego oraz pieprz i zalej całość mlekiem tak, aby wszystko zakryło. Przykryte naczynie pokrywką umieść w lodówce na minimum kilka godziny, jednak najlepiej zamarynować mięso wieczorem i włożyć do lodówki na całą noc.
- Mięso wyjmij z marynaty i starannie osusz na ręczniku papierowym.
- Przygotuj sobie trzy duże talerze:
W pierwszym rozbij jajka, dolej 2 łyżki mleka, dodaj sól i pieprz i wymieszaj widelcem, aż wszystko ładnie się połączy. Do drugiego naczynia wsyp mąkę a do trzeciego bułkę tartą.
- Panierujesz obtaczając z dwóch stron: mąka, jajko, bułka tarta, jajko i na koniec bułka tarta. Jeżeli to dla ciebie za gruba panierka zrób to tylko raz: mąka, jajko i bułka tarta.
- Nadmiar bułki delikatnie strzepnij i smaż na tłuszczu z obu stron - na złoty kolor.
- Podawaj np z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną, przybrane usmażoną cebulą.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Grube krążki cebuli po to, aby odsączone z mleka, oprószyć mąką i usmażyć na złoto, na tej samej patelni, co kotlety. Świetny dodatek do kotleta z ziemniakami.
Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz