- Przygotowanie:
- W szerokim rondlu roztop 3 łyżki masła i przesmaż na nim całe ząbki czosnku oraz posiekaną szalotkę.
- Przyrumieniony czosnek wyjmij a z masła i szalotki wrzuć kaszę i smaż mieszając aż wypije masło. Dodaj 1 szklankę dyni i wlej 2,5 szklanki soku jabłkowego. Mieszaj i w miarę wypijania soku przez kaszę dolewaj po trochu resztę soku.
- Gdy kasza będzie prawie miękka dodaj resztę dyni, sok z cytryny, miód i drobno posiekaną morelę - mieszaj delikatnie.
- Gdy kasza będzie prawie miękka dodaj resztę dyni, sok z cytryny, miód i drobno posiekaną morelę. Duś jeszcze do miękkości dodanej dyni i moreli - pomieszaj od czasu, do czasu.
- Przed podaniem na talerz dodaj pół łyżki masła, starty ser i drobno pokrojone pomidory.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ad 1. Jeżeli nie lubisz kasz, zamiast pęczaku możesz zastosować ryż i postępując zgodnie z powyższym przepisem zrobić Risotto z dynią i pomidorami".
Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz