niedziela, 11 lutego 2018

Pęczotto z dynią i pomidorami

Kuchnia polska.
Pęczak jest niesłusznie traktowany przez konsumentów jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, ma jednak spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych.
  1. Składnikizotto:
    1. Kasza pęczak[1], drobna — 2 szklanki;
    2. Czosnek — 2 ząbki;
    3. Cebulka szalotka — 3 szt.;
    4. Dynia piżmowa, pokrojona w drobną kostkę — ok. 2 szklanki;
    5. Morele suszone — 5 szt.;
    6. Sok jabłkowy, świeży — 5 szklanek;
    7. Masło — 3 i pół łyżki;
    8. Szałwia — kilka listków;
    9. Ser owczy twardy — opcjonalnie;
    10. Pomidory dojrzałe, ale twarde — 2 szt.;
    11. Sok z cytryny — 3 łyżki;
    12. Miód — 2 łyżki;
  1. Przygotowanie:
    1. W szerokim rondlu roztop 3 łyżki masła i przesmaż na nim całe ząbki czosnku oraz posiekaną szalotkę.
    2. Przyrumieniony czosnek wyjmij a z masła i szalotki wrzuć kaszę i smaż mieszając aż wypije masło. Dodaj 1 szklankę dyni i wlej 2,5 szklanki soku jabłkowego. Mieszaj i w miarę wypijania soku przez kaszę dolewaj po trochu resztę soku.
    3. Gdy kasza będzie prawie miękka dodaj resztę dyni, sok z cytryny, miód i drobno posiekaną morelę - mieszaj delikatnie.
    4. Gdy kasza będzie prawie miękka dodaj resztę dyni, sok z cytryny, miód i drobno posiekaną morelę. Duś jeszcze do miękkości dodanej dyni i moreli - pomieszaj od czasu, do czasu.
    5. Przed podaniem na talerz dodaj pół łyżki masła, starty ser i drobno pokrojone pomidory.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ad 1. Jeżeli nie lubisz kasz, zamiast pęczaku możesz zastosować ryż i postępując zgodnie z powyższym przepisem zrobić Risotto z dynią i pomidorami".


Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: