Z przepisów kuchni żydowskiej | |
Czas przygotowania: 4 godziny i 30 minut; Porcji: dla 6 osób. | |
Narodowa kuchnia Żydów charakteryzuje się ścisłym przestrzeganiem koszerności, tzn. religijnym podziałem pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory) i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów. Główną zasadą koszerności jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in. świń) i ich krwi, niektórych ryb (tych, które nie mają łusek), skorupiaków i owadów, łączenia mięsa z mlekiem. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego, rytualnego uboju zwanego szechitą. |
|
|
Źródła: Wikipedia, wolna encyklopedia; Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 72. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz