piątek, 9 lutego 2018

Holiszki (gołąbki)

Z przepisów kuchni żydowskiej
        Czas przygotowania: 4 godziny i 30 minut;
      Porcji: dla 6 osób.

Narodowa kuchnia Żydów charakteryzuje się ścisłym przestrzeganiem koszerności, tzn. religijnym podziałem pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory) i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.
Główną zasadą koszerności jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in. świń) i ich krwi, niektórych ryb (tych, które nie mają łusek), skorupiaków i owadów, łączenia mięsa z mlekiem. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego, rytualnego uboju zwanego szechitą.
  1. Składniki na holszki:
    1. Mięso wołowe — ¾ kg;
    2. Biała kapusta — 1 szt.;
    3. Ryż — 15 dag;
    4. Cebula — 15 dag;
    5. Koncentrat pomidorowy — 200 g;
    6. Bułka — 7 dag;
    7. Rodzynki — 15 dag;
    8. Sok z dwóch cytryn;
    9. Olej — 3 łyżki;
    10. Pieprz — opcjonalnie do smaku;
    11. Sól — opcjonalnie do smaku;
  1. Przygotowanie holszek:
    1. Mięso opłucz, osusz, dobrze osól i odstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny. Po tym czasie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
    2. Z oczyszczonej głowy kapusty wyjmij głąb, umieść ją we wrzątku (tak, aby była przykryta wodą) i gotuj ja przez ok. 10 ÷ 15 minut (w zależności od wielkości głowy). Następnie wyjmij ją, delikatnie oddziel liście i zmiękcz ich grube nerwy.
    3. Ugotuj ryż, zarumień drobno pokrojoną cebulę, namocz bułkę w wodzie a następnie odciśnij ją. Połącz te składniki z mięsem dodając do smaku sol i pieprz - całość dobrze wymieszaj.
    4. Otrzymaną masę nakładaj na liście kapusty i zwijaj je w ruloniki.
    5. Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni i obsmaż nasze gołąbki na zloty kolor z obu stron. Obsmażone przełóż do dużego rondla lub naczynia żaroodpornego (np. gęsiarki).
    6. Wymieszaj rodzynki, sok z cytryn, 2 ÷ 3 szklanki wrzątku, koncentrat pomidorowy i sol do smaku. Zalej tym sosem gołąbki.
    7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, wstaw naczynie z gołąbkami i piec przez ok. 1 godzinę. Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj gołąbki sosem.
    8. Podawaj gorące, polane sosem.
Życzę smacznego!

Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 72.

Brak komentarzy: