Z przepisów Babci Michaliny. | |
|
|
|
Porady, informacje lub wariacje kulinarne: | ||
Ad 1. |
Dynia Piżmowa, której miąższ jest wonny, o charakterystycznym zapachu piżma [3] ma uniwersalne zastosowanie i nadaje się zarówno do faszerowania, pieczenia, przygotowania z niej puree czy zupy. Z dyni piżmowej a zwłaszcza z jej górnej części wychodzą fantastyczne frytki. Wystarczy odciąć i obrać jej górną część, pokroić w słupki, natłuścić oliwą czy olejem (np. kokosowym) i upiec w piekarniku. Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma charakterystyczny gruszkowaty kształt i jasną skórkę oraz małe gniazdo nasienne, dzięki czemu nie tracimy wiele na wadze przy oczyszczaniu jej. Waga jej owoców dochodzi nawet do 20 kg. | |
Ad 2. | Jeżeli chcesz zastosować świeży tymianek, majeranek, czosnek i cebulkę, należy je bardzo drobno poszatkować. Oczywiście składniki te mogą być suszone, ale wówczas, przed włożeniem dyni do piekarnika, dobrze je wymieszaj, aby nasiąkły octem, oliwą i koniakiem, wówczas warto, ba, w ogóle warto te składniki przed pieczeniem potrzymać w miedniczce pod przykryciem kilkanaście/dziesiąt minut, by dynia złapała ich aromat. | |
Ad 3. |
Piżmo – Zwierzęca strona perfumerii Piżmo ma zapach mocny, ciężki, ciepły, słodkawy, przytłaczający, zmysłowy i nieco mdlący. Było ono składnikiem perfum wielu koronowanych głów, między innymi królowej Elżbiety I. W wersji naturalnej jest substancją droższą od złota. Nic zresztą dziwnego, gdyż bardzo trudno pozyskać większą jego ilość. Piżmo jest wydzieliną, którą produkują męskie gruczoły zwierząt z rodziny piżmowcowatych, reprezentowanych przez gatunek Moschus moschiferus (żyje w lasach Azji Północno-Wschodniej) i Moschus chrysogaster (z Himalajów). Za jego pomocą wabią one samice w okresie godowym. Ponoć im wyżej nad poziomem morza, tym lepsza jakość tej substancji. Ludziom natomiast służy za istotny składnik kompozycji zapachowych oraz utrwalacz perfum. Jest to substancja popularna i cenna nie tylko poprzez swoje oddziaływanie na zmysł zapachu, lecz również przez niską dostępność (zyskała elitarny status). Żródło; Blog Elamo | |
Źródła: Wikipedia, wolna encyklopedia; Michalina S., Pamiętnik zawierający przepisy kulinarne, Sewastopol 1935 ÷ 1939. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz